Ekspertene svarer –

Hva er den beste alternative treninga for syklister gjennom vinteren?  

Vintertrening: Med godt utstyr er det fullt mulig å sykle utendørs gjennom vinteren, men det kan likevel være fint å ha noen alternative treningsmuligheter. (Foto: Sylvain Cavatz)

Utendørs vintersykling er mulig, men i store deler av fedrelandet byr det på store utfordringer. Mange sykkelglade trener derfor på rulle eller spinningsykkel gjennom vinteren. Men hvis en ønsker å variere treninga mer, hva slags alternativ trening fungerer best for syklister? Hvor stor andel av treninga kan være alternativ, og hvordan bør den legges opp? 

Redaksjonen i Kondis

Elitesyklist Ingrid Lorvik svarer

Når kulda kommer, settes gjerne sykkelen inne på rulla. Men selv om det ikke lenger er racerføre, er det alltid kjekt å komme seg ut i frisk luft. Om du har terrengsykkel, fatbike eller cyclocross, kan man jo fint sykle ute hele vinteren. Det å sykle innover ei snødekt mark kan være eventyrlig fint, men det finnes også andre gode alternativ for de som ønsker å variere treningen mer. 

Løping og langrenn

Både løping og langrenn er fint som variasjon i treningen. Spesielt om du går skøyting, får du brukt mye av samme muskulaturen som på sykkelen. Det samme gjelder også skøyter. 

Men det er ikke alltid det er like bra ski- eller skøyteføre. Da har du løping, som duger uansett vær og føre. Bare du har rett skotøy, går det fint å løpe utendørs. Og løping er ikke bare en effektiv og bra treningsform for utholdenheten – det er også gunstig med tanke på å opprettholde et sterkt skjelett! Da det i motsetning til sykkel er en vektbærende aktivitet, som gir en langt større belastning på muskel- og skjelettsystemet. Det gjør også at det krever noe lengre restitusjonstid, og en bør være forsiktig med å øke løpetreningen for raskt.

Styrke og bevegelighet

I tillegg til å variere med ulike former for utholdenhetstrening, er det lurt å benytte vinteren til å bygge opp styrken og øke mobiliteten i hele kroppen. Det gjør du ved å legge inn et par økter med styrke og bevegelighetstrening i uka, enten som egen økt eller som en kombinasjon med løp eller rulle/spinning. 

Hvor stor andel av treningen en ønsker å gjennomføre på sykkelen om vinteren, er veldig individuelt. Selv foretrekker jeg å kjøre de fleste intensive øktene inne på rulle eller spinning, mens de rolige lange turene tar jeg utendørs, enten med løping, på ski eller terrengsykkel. 

Spør ekspertene ved å sende ditt spørsmål til kondis@kondis.no  

 • Odd Arne Daljord

  – idrettsskader

 • Arild Tveiten 

  – triatlon og multisport

 • Hilde Gudem 

  – kosthold

 • Ingrid Lorvik 

  – sykling

 • Marte Lund 

  – løps-analyse, skader og skadefore-bygging

 • Astrid Øyre Slind 

  langrenn/turrenn

 • Sondre Nordstad Moen 

  – løping

 • Mona Kjeldsberg 

  – medisin, helse, trening© Alle rettigheter. Kondis 

Til toppen