Kondis tester

Årets store test av terrengsko

I årets terrengskotest har vi vurdert 18 forskjellige sko­modeller. Alt fra nulldroppsko hvor kontakten med underlaget er i fokus, via nye «supersko» med svært god respons til maksimalistiske sko hvor maks demping er det overordnede målet. Utvalget er bredere enn noen gang.
Av Sven Kilander
Test av årets terrengsko: Kondis har testet 18 av årets terrengsko fra 13 ulike leverandører. (Foto: Aksel Kilander)

Skoutvalget i denne testen er preget av trender vi har sett de siste årene ved at leverandørene fokuserer enda mer på ultraløping. Den rivende utviklingen innen konkurransesko for asfaltløping, hvor nye mellomsålematerialer og karbonplater gir bedre energiretur og super demping, har nå for alvor også kommet til terrengskomarkedet.

Det innebærer blant annet:

  • nye skummaterialer som er vesentlig lettere, mykere og mer responsive enn tradisjonelt EVA-skum.
  • tykkere såler og dermed bedre demping uten at skoene blir tyngre.
  • karbon- eller plastplater i mellomsålen for avstivning og bedre respons.
  • større tåboks for å gi plass til hovne tær i lange løp, men også fordi man skal kunne spre ut tærne som man naturlig gjør når man går barfot.
  • at kun deler av sålen er dekket med yttersålemateriale for å spare vekt.
  • at enda flere skoleverandører bruker Vibram Megagrip som gir både supert grep og slitestyrke.

Supersko i terrenget

De siste årene har «supersko» for asfalt revolusjonert løpesporten. Svært lette, myke og responsive skummaterialer i kombinasjon med karbonplater har gjort det mulig å lage mellomsålene tykke med svært god støtdemping og høy energiretur uten at vekten blir særlig høy.

De nye skummaterialene gir god energiretur, men utfordringen med å bruke slike i en terrengsko er at de er så myke at de i ulendt terreng bør være avstivet med en plate av for eksempel karbon eller plast. Utfordringen for skoleverandørene er å unngå at sko med karbonplate blir så stive at man mister kontakten med underlaget og at sålen fremdeles til en viss grad former seg etter steiner og røtter.

De første terrengskoene med karbonplate som kom på markedet for et par år siden, som The North Face Flight Vectiv, var stive som jernspett og lite egnet til løping i teknisk krevende terreng. De manglet dessuten det lette og responsive skummet vi finner i superskoene for asfaltløping.

Det er tydelig at skoleverandørene har lært. I denne testen er det flere av de vurderte modellene som har både moderne skum og avstivende plater i mellomsålen. De har klart å lage lette, responsive terrengsko som også gir god kontakt med underlaget.

Tanker rundt de nye trendene

De beste superskoene for asfalt bedrer løpsøkonomien med 4-6 prosent sammenlignet med den gamle typen konkurransesko. Samtidig gjør skoene løpingen mye mer skånsom slik at kroppen tåler mer løping. Man kan bare tenke seg hvor stor betydning de nye «superskoene» for terreng vil ha for ultraløping i tiden fremover. Dersom alt annet er likt, vil løyperekordene i løp som UTMB knuses av løpere med terreng-supersko som både gjør at de kan løpe raskere på grunn av bedre energiretur, men også fordi skoene er mer skånsomme for muskulaturen.

En hel karbonplate i sålen reduserer løpsfølelsen og kontakten med underlaget. I kortere løp med mindre teknisk krevende terreng vil det for mange fortsatt være en fordel å bruke terrengsko med et fastere skum i mellomsålen, og uten en avstivende plate, da dette gir bedre kontakt med underlaget og dermed mer kontroll ned skikkelig knotete stier. I løp som Ecotrail og UTMB, som begge har mindre teknisk krevende terreng, vil sko med mykere og mer responsivt skum i kombinasjon med en avstivende plate gi større fordeler.

Ulempen med å løpe med sko som har avstivende karbonsåler er også at leggmuskulaturen ikke blir like aktivert. For de som ønsker å konkurrere med karbonsko, kan det derfor være lurt å gjennomføre en del av treningen med sko uten avstivende såler for å unngå at leggmuskulaturen blir svekket.

Det samme kan sies om dempingen. Dersom man alltid løper med sko med superskum, vil overgangen til mindre dempede sko være hard og risikoen for skader øke. Grete Waitz og Ingrid Kristiansen løp med helt minimalistiske sko, men kompenserte med ekstremt sterke sener og ledd. Kroppene deres fungerte som fjærer og var tilpasset de kraftige støtene fra underlaget. Vil man virkelig være avhengig av alltid å løpe med supersko med avstivede såler? På den annen side vil en mer beskyttende sko gjøre at man, dersom alt annet er likt, kan øke treningsbelastningen og dermed komme i bedre form. En interessant diskusjon.

Og hva med at alle sko skal ha så stor tåboks? Det er ikke tvil om at foten kan hovne opp ved lange løp, og at det mest naturlige er å lande med tærne litt spredt når man går barfot, men mange av verdens beste løpere i svært teknisk krevende terreng er orienteringsløpere. Og hvordan ser deres sko ut? Jo, de er supertighte fra hæl til tåboks for å få maksimal kontroll slik at skoen er ett med foten og de bare kan la beina gå selv i det mest krevende terrenget.

Sist, men ikke minst: Hva er ulempen med at skoleverandørene i stor grad kun bruker yttersålemateriale på deler av sålen? Det sier seg selv at skoene må byttes ut mye raskere når den ubeskyttede mellomsålen blir truffet av skarpe steiner og røtter i terrenget. Etter første treningstur med The North Face Summit Pro hadde en litt større stein kilt seg fast lang inni det svært myke og til dels ubeskyttede mellomsålematerialet. Dette er ikke et problem for proffene, men når skoene koster 3000 kr er dette en faktor å ta med i beregningen.

Hvilke sko passer deg?

Som vanlig har vi ikke rangert skomodellene da alle løpere har forskjellige behov. Hvilke sko som passer akkurat deg best, er blant annet avhengig av treningsbakgrunn, skadehistorikk, hvilket underlag du fremfor alt skal bruke skoene til, og distanse. Ta derfor utgangspunkt i hva slags løper du er, og hva som er viktigst for deg når du velger løpesko, så kan du basert på det velge hvilke sko du tror passer akkurat deg best. Det kan også være lurt å gå til en fagforhandler for å få gode råd og teste skoene før kjøp.

En test som denne avdekker også en del interessante fakta. Vi har for eksempel veid alle testsko i størrelse 46 og avviket mellom oppgitt vekt fra leverandørene (stort sett i størrelse US 9) og reell vekt målt av oss varierer fra 7 til hele 34 prosent! Norda 001 markedsføres som en lettvektssko for ultraløp, men er i realiteten en av de tyngre skoene i testen. Og selv om for eksempel Hoka Tecton X2 på papiret skal være lettere enn Saucony Endorphine Edge, veier de i realiteten akkurat like mye i størrelse 46.

Lykke til med skovalget. Og husk: Det er uansett løperen det kommer mest an på; ikke utstyret!

Kommentar

«Vekt» er oppgitt i gram i størrelse US 9.
I tillegg er det oppgitt faktisk vekt veid av Kondis i størrelse 46 og hvor mange prosent høyere faktisk vekt er i forhold til vekt oppgitt av leverandøren.

«Tiltenkt distanse» defineres ved at mindre enn 20 km er korte distanser, 21-42 km er mellom-lange distanser og over 42 km er ultra.

«Funksjon» beskriver på en skala fra 1 til 6 (der 6 er best) hvor godt skoen fungerer til teknisk krevende terreng med mye steiner og røtter.


Test av terrengsko

Craft CTM Ultra Carbon Trail

Tiltenkt distanse: Ultra
Passform: Normal
Funksjon: 3
Grep: 5
Støtdemping: 4
Mellomsåletykkelse: 40 mm – 30 mm
Dropp: 10 mm
Vekt: 340 gram (422 gram, +24 %)
Pris: 2699 kr

Svært stive og tunge

Den svenske treningstøyeksperten Craft har de siste par årene satset på løpesko og har knyttet til seg flere av verdens beste fjelløpere som ambassadører. Craft CTM Ultra Carbon Trail er en maksimalistisk sko tiltenkt de lengste ultraløpene i krevende terreng. Skoen har en kraftig og slitesterk overdel i lett nylon-mesh med god ventilasjon som ikke tiltrekker seg mye vann og som holder foten godt på plass til tross for en relativt romslig tåboks. Før man har løpt inn skoen, kan den oppleves som for stiv rundt anklene, men det går seg noe til etter hvert. Mellomsålen er hele 40 mm høy i hælpartiet, men har testens høyeste dropp på 10 mm. Den høye sålen som er laget av Craft sitt eget UD Foam, er nokså fast. I tillegg ligger det en karbonplate under hele fotens lengde og det gjør skoen veldig stiv og lite formbar rundt ujevnheter på stien. I godt driv fungerer det bra selv om den ikke oppleves som spesielt responsiv, men når farten går ned oppleves skoen med den stive og høye sålen som lite fleksibel og klumpete. Det høye droppet forsterker den følelsen. Skoen er i tillegg helt utrolig tunge. De er 422 gram i størrelse 46 og er med det hele 43 prosent tyngre i samme størrelse enn karbonskoen Saucony Endorphine Edge som er mindre stiv og har mye bedre demping og respons! Den stive sålen oppleves heller ikke veldig skånsom for beina når man løper på veien. Det hjelper ikke med en tjukk såle når den er stokk stiv! Yttersålen er delvis dekket av Vibram Megagrip med hele 6,5 mm kraftige knotter hvor gjørme ikke setter seg fast. Det gir et meget godt grep under alle forhold og man trenger ikke å være bekymret for den eksponerte mellomsålen da den er så fast at det ikke vil bli påvirket av ujevnheter i underlaget i noe særlig grad. Craft CTM Ultra Carbon Trail har gode kvaliteter i en godt ventilert og slitesterk overdel som holder foten godt på plass, supert grep og god beskyttelse. Det hjelper dessverre lite når skoen veier så mye, hele mellomsålen er en katastrofe og prisen er svært høy.

Pluss: God beskyttelse.
Minus: Stive, klumpete, tunge og dyre.


Brooks Caldera 6

Tiltenkt distanse: Ultra
Passform: Normal
Funksjon: 4
Grep: 4
Støtdemping: 5
Mellomsåletykkelse: 32 mm – 26 mm
Dropp: 6 mm
Vekt: 320 gram (373 gram, +17 %)
Pris: 1600 kr

Stabil og maksimalistisk

Ved første øyekast får man nesten bakoversveis av den enorme gule mellomsålen på Brooks Caldera 6. For det er ingen tvil om at dette er en maksimalistisk sko for lange løp. I bruk sitter skoene overraskende tett og godt på foten takket være en stabil og slitesterk overdel, en godt polstret hælkappe og at foten er nedsunket i mellomsålen som i en vugge. Foran er det en god tåbeskyttelse. Overdelen er ellers laget i et slitesterkt materiale som tiltrekker seg lite vann. Pløsen er akkurat passe polstret for å beskytte foten mot stramme lisser. Takket være det responsive nitrogeninjiserte DNA LoftV3-skummet i mellomsålen kjennes de heller ikke spesielt tunge ut selv om de er blant de tyngste i denne testen. Skoene oppleves også som relativt fleksible og mindre klumpete enn først antatt med tanke på den massive sålen. Det er godt gjort siden skoen også er nokså bred i hele skoens lengde. Sålen er delt vertikalt i den bakre delen av skoen, noe som øker fleksibiliteten i sålen, samtidig som det er en god avrunding foran i sålen (rocker) som gjør at man naturlig lander frempå i skoen. Yttersålen har 5 mm knotter og er laget av Brooks TrailTack Rubber som gir godt grep i gjørme og på løst underlag. Med tanke på prisen bør dette være et attraktivt alternativ for de som ønsker en beskyttende sko til de lengste turene i terrenget.

Pluss: Super demping og beskyttelse. Stabil til tross for høy såle.
Minus: Ikke den mest lekne skoen.


Asics Gel-Trabuco 11

Tiltenkt distanse: Ultra
Passform: Normal
Funksjon: 4
Grep: 4
Støtdemping: 5
Mellomsåletykkelse: 36 mm – 28 mm
Dropp: 8 mm
Vekt: 300 gram (358 gram, +19 %)
Pris: 1700 kr

Beskyttende treningssko

Asics Gel-Trabuco 11 er en helt ny modell fra ASICS og skal være den mest beskyttende terrengskomodellen de noen gang har laget. Overdelen er laget av et kraftig materiale som holder foten meget godt på plass med god polstring både i hælkappen og i den oppgraderte pløsen som også har en lisselomme. Tåboksen er romslig og foran er det en god tåbeskytter. Den kraftige sålen har fått omfattende oppgraderinger fra tidligere modell og har blitt både høyere, bredere og fått en ny utforming. I tillegg er det gamle skummaterialet Flytefoam (FF) erstattet med FF BLAST™ som både er lettere og mer responsivt. Sålen oppleves som meget godt dempet og beskyttende for ujevnheter i underlaget, men den helt store responsen er ikke der. I hælpartiet er det en gelpute for ekstra støtdemping. Hele sålen er dekket av ASICSGRIP™ som har 4,5 mm knotter som gir et godt grep. Skoen har relativt høyt dropp, og da rockeren ikke er spesielt aggressiv appellerer skoene aller mest til hælløpere eller de som ønsker å bruke den til lange og rolige turer. Skoene er også nokså tunge. Oppsummert er Asics Get Trabuco 11 en svært slitesterk treningssko utformet for maksimal komfort og beskyttelse til lange turer i terrenget.

Pluss: Super beskyttelse. Stabil. Slitesterk.
Minus: Ikke den mest spennende skoen å løpe med.


Arcteryx Vertex

Tiltenkt distanse: Korte/mellomlange distanser
Passform: Smal/normal
Funksjon: 6
Grep: 5
Støtdemping: 3
Mellomsåletykkelse: 25 mm – 17 mm
Dropp: 8 mm
Vekt: 310 gram (355 gram, +15 %)
Pris: 1999 kr

Laget for klyving og teknisk krevende fjelløping

Fra Arcteryx, den kanadiske spesialisten av premium fjellutstyr, er Vertex en ny terrengskomodell laget for løping i krevende fjellterreng og rask klyving. Sterkt inspirert av Kilian Jornet sine aktiviteter er dette et raskt voksende segment. Overdelen har relativt smal passform med denne testens smaleste tåboks. Det er hele syv lissehull til de gode lissene (normalt 5-6) som kan gjemmes bort i en liten lisseboks lengst opp på pløsen for å unngå at de setter seg fast i bratt terreng. Overdelen er stivet av med en sveiset forsterkning som går rundt hele skoen, noe som gjør skoene stabile. Hælkappen er godt nok polstret, og foran er det en kraftig tåbeskyttelse. Alt dette gjør at skoen sitter som limt på foten samtidig som den er stødig i ulendt terreng. Overdelen har også en integrert sokkeløsning som går nokså høyt opp på anklene for å unngå at det kommer inn bøss og småstein i skoene. Sålen oppleves som fast med en mellomsåle laget av en EVA/polyolefin-blanding. Det ligger også en TPU-plate fra midt- til forfot for ekstra beskyttelse. Hele yttersålen er laget av Vibram Megagrip, og de 4 mm kraftige knottene gir utmerket grep under alle forhold. Til de som har lyst å utforske de villeste fjellene med løpesko på beina, kan dette være en utmerket sko.

Pluss: Holder foten svært godt på plass i skoen og godt grep
Minus: Litt tunge.


Inov-8 Trailfly Ultra G 280

Tiltenkt distanse: Ultra
Passform: Bred
Funksjon: 5
Grep: 5
Støtdemping: 5
Mellomsåletykkelse: 35 mm – 27 mm
Dropp: 8 mm
Vekt: 320 gram (353 gram, +10 %)
Pris: 1900 kr

Myk og komfortabel ultrasko

Den britiske terrengskospesialisten Inov-8 var lenge mest kjent i Norge for Talon 212 som er en legendarisk terrengsko med en tynn såle med lavt dropp, gode knotter som gav god kontakt med underlaget, godt grep og en slitesterk og tettsittende overdel. Inov-8 Trailfly Ultra G 280 er til sammenligning mer rettet mot ultraløp hvor komfort og god demping er i fokus med et relativt høyt dropp, bred passform, en stor tåboks, en godt polstret hælkappe og pløse, et mykt og behagelig overdelsmateriale og en godt dempet såle. Til tross for den brede passformen sitter skoen godt på foten. Dette er mye takket være at både hælkappen og pløsen er godt polstret, og at man kan snøre skoen godt rundt foten. Ulempen med det myke og behagelige overdelsmaterialet er at det trekker til seg vann og gjør skoene tunge under våte forhold. Det er en stor ulempe. Den godt dempede sålen er overraskende responsiv med nitrogen sprøytet inn i mellomsålen og veier opp for den relativt høye vekten. Sålen har et relativt høyt dropp og med relativt lite rocker vil nok de som naturlig lander på hælen like denne skoen best. Yttersålen, som er laget av det slitesterke materialet graphen, har 4 mm høye knotter og gir et godt grep også på våte steiner og røtter. Sålen er også smart utformet og gjør skoen overraskende fleksibel samtidig som den er stabil. Oppsummert er dette en stabil og godt dempet sko med en fleksibel såle som er behagelig også til lange terrengløp. Skoen har mange kvaliteter, men kan allikevel fort oppfattes som lite spennende, og det er vanskelig å trekke frem områder hvor Inov-8 Trailfly Ultra G 280 skiller seg ut.

Pluss: Fleksibel og responsiv såle.
Minus: Overdel som trekker til seg vann. Lite aggressiv rocker og høyt dropp gjør skoen litt kjedelig å løpe med.


New Balance Fresh Foam More Trail v3

Tiltenkt distanse: Ultra
Passform: Bred
Funksjon: 3
Grep: 4
Støtdemping: 6
Mellomsåletykkelse: 40 mm – 36 mm
Dropp: 4 mm
Vekt: 323 gram (342 gram, +7 %)
Pris: 1900 kr

Monstertruck-sko!

New Balance More Trail v3 er de desidert mykeste og best dempede skoene i denne testen. Det oppleves litt som å sykle med en fatbike. Dette er selve definisjonen på maksimalistiske sko. Løpepurister snur seg i graven når de ser denne skoen. Overdelsmaterialet er svært mykt, behagelig, puster godt og holder foten på plass. Det samme gjør den polstrede hælkappen. Pløsen er også godt polstret og foran er det en helt ok tåbeskytter. Dessverre trekker den polstrede overdelen til seg vann som en svamp. Den tykke og brede sålen i Fresh Form X er ekstremt støtdempende, men også nokså responsiv. Det føles virkelig som å løpe på skyer. For å stabilisere sålen noe er det lagt inn et noe fastere skum sammen med Fresh foam-skummet, men den er fortsatt ekstremt myk. På utsiden av den høye mellomsålen er det lagt på strategisk plasserte 5 mm knotter i Vibram-gummi som gir et helt ok grep selv om store deler av sålen mangler yttersålemateriale. Men det myke og til dels helt ubeskyttede skummet i mellomsålen vil definitivt raskt bli godt merket av spisse steiner og røtter. Å løpe med skoene på teknisk krevende stier går helt fint da den mye sålen «svelger» det meste av ujevnheter, men den høye og myke sålen og det myke overdelsmaterialet gjør ikke skoene veldig stabile ved raske retningsforandringer. For de som vil ha en maksimalistisk sko utenom det vanlige, kan New Balance Fresh Form More Trail v3 være et spennende valg.

Pluss: Enorm demping.
Minus: Brede, klumpete og en overdel som suger til seg vann.


Norda 001

Tiltenkt distanse: Mellomlange og ultradistanser
Passform: Normal
Funksjon: 4
Grep: 5
Støtdemping: 5
Mellomsåletykkelse: 31 mm – 26 mm
Dropp: 5 mm
Vekt: 247 gram (332 gram, +34 %)
Pris: 2999 kr

Spennende nykommer med forbedrings-potensial

Norda 001 er en kanadisk skoleverandør som for bare et par år siden ble startet av løpeentusiaster med lang fartstid fra skobransjen. De har som mål å kombinere bærekraft med å lage verdens beste terrengløpesko. For å få dette til har de gått sammen med såleleverandøren Vibram og Dyneema som visst nok skal lage verdens sterkeste og letteste fiber til overdelsmaterialet. Overdelen er svært minimalistisk og er laget av 100 prosent bio-basert Dyneema som både er svært slitesterkt, lett, puster godt og tiltrekker seg lite vann. Hele skoen er nokså bred, og det inkluderer også hælkappen som i tillegg er tilnærmet helt uten polstring. Det gjør dessverre at mange opplever at hælkappen ikke holder foten godt nok fast. I tillegg gjør mangelen på polstring rundt anklene at det kommer inn bøss, småstein (og masse snø) i skoen. Pløsen er også helt uten polstring, noe som fort kan gi vondter på oversiden av foten når man strammer lissene godt. Foran er det en god tåbeskyttelse. Mellomsålen er relativt fast og laget av Vibram SLE-materiale. Yttersålen er laget av Vibram Megagrip Litebase med 5 mm knotter som både er lette og gir supert grep. På papiret skal dette være en relativt lett sko til ultrasko å være, men dessverre er reell vekt mye høyere, og skoene er i realiteten blant de tyngre skoene i denne testen. Prisen for å samarbeide med verdensledende tredjepartsleverandører er at skoene er svært dyre. Skoene er litt små i størrelsen. Oppsummert er Norda 001 en spennende nyhet blant etablerte skoleverandører. Med et oppgradert hælparti kan Norda 002 bli en god terrengsko for de med romslig lommebok som skal løpe lange teknisk krevende løp.

Pluss: Kult design. Svært robust. Godt grep.
Minus: Holder ikke godt nok på hælen. Stiv pris og ikke en lett sko.


The North Face Summit Vectiv Pro

Tiltenkt distanse: Ultra
Passform: Bred
Funksjon: 3
Grep: 3
Støtdemping: 6
Mellomsåletykkelse: 35,5 mm – 29,5 mm
Dropp: 6 mm
Vekt: 296 gram (327 gram, +11 %)
Pris: 3000 kr

Fantastisk respons og demping

Med Summit Vective Pro er The North Face nærmere enn noen gang i å klare å lage en «supersko» til terrenget. Det gjenspeiles også i prisen. Overdelen er laget av et svært minimalistisk og til dels åpent nettingmateriale i plast som i og for seg drenerer godt, men på den annen side slipper inn fukt og vann like lett. Ikke optimalt ved løping i søle. Hælpartiet er akkurat nok polstret til at foten sitter godt fast selv om tåboksen er i største laget da den både er svært bred og unødvendig høy. Overdelen støttes opp sideveis av «karbonvinger» som går opp både på siden av tåboksen og rundt hælpartiet. I teknisk krevende terreng over lange distanser har noen opplevd at de trykker ubehagelig mot sidene av hælen. Pløsen er nokså tynn, men gir allikevel nok beskyttelse mot alt for mye trykk på foten. Det er ingen tåbeskyttelse i front. Det som gjør denne skoen interessant er sålen, men overdelen har klart forbedringspotensial, selv om foten holdes godt på plass. Nærmest fotbladet er det lagt inn en kurvet karbonplate som stiver av det svært myke og responsive Pebax-baserte skummet i mellomsålen. Mellomsålen er svært tykk, men den gode responsen, den kurvede karbonplaten og sålens aggressive rocker gjør at man naturlig kommer frempå i skoene og får lyst å løpe raskt. Men skoene gir ikke like god kontroll i teknisk krevende terreng som f.eks. Saucony Endorphin Edge og Hoka Tecton X2. Yttersålen er laget av The North Face sin egen gummiblanding, og de 3,5 mm høye knottene gir et helt ok grep så lenge det ikke er alt for utfordrende forhold. Sannsynligvis er denne skoen utviklet spesifikt til lang ultraløp i mindre teknisk krevende terreng, slik som UTMB. Oppsummert kan The North Face Summit Vective Pro være en fantastisk sko til ultraløp i mindre teknisk krevende terreng, og de oppleves som de mest responsive terrengskoene i denne testen.

Pluss: Respons og demping. Overdel holder godt på foten.
Minus: Unødvendig bred tåboks og åpent nettingmateriale. «Karbonvinger» i hælpartiet kan gi gnagsår. Ikke superlette. Stiv pris.


VJ Ultra2

Tiltenkt distanse: Mellomlange og ultradistanser
Passform: Bred
Funksjon: 6
Grep: 6
Støtdemping: 4
Mellomsåletykkelse: 33 mm – 27 mm
Dropp: 6 mm
Vekt: 300 gram (323 gram, +8 %)
Pris: 2200 kr

The best grip on the planet!

Med VJ Ultra 2 har den finske terrengskospesialisten gjort en rekke endringer fra forgjengeren: I mellomfoten har de lagt inn en avstivende og beskyttende rock-plate, yttersålen er mer heldekkende enn hos forgjengeren som hadde en del problemer med delaminering mellom de åpne områdene i yttersålen, og tåboksen er bredere enn i den første modellen. Dessverre har skoen også blitt 26 gram tyngre. Overdelen er laget av et ekstremt slitesterkt materiale, og selv om passformen er bred, er det mulig å stramme skoen slik at den sitter tett på foten også for de med en smalere fot. Derimot er hælkappen i bredeste laget, og det kan komme inn smågrus og bøss bak hælen. Den relativt stive overdelen sitter bedre på foten når den er våt. Mellomsålen i EVA-skum gir en relativt kontant, men helt ok demping til mellomlange turer, men den er ikke spesielt responsiv. Av de testede skomodellen er VJ Ultra 2 en av de modellene som gir best kontakt med underlaget og som man føler seg tryggest med i teknisk krevende terreng, spesielt når det er vått og glatt. Da er den helt overlegen. Yttersålen er som vanlig laget i butylgummi som gir det overlegent beste grepet på våte steiner og røtter. Selv med den nye rock-platen er skoen relativt fleksibel og man får god kontakt med underlaget. Oppsummert kan VJ Ultra Ultra 2 være et meget godt alternativ til mellomlange og lange turer i teknisk krevende terreng og spesielt når det er våte forhold.

Pluss: Svært godt grep. God kontakt med underlaget.
Minus: Bred hælkappe. Relativt tunge.


Salomon Ultra Glide 2

Tiltenkt distanse: Ultra
Passform: Normal
Funksjon: 5
Grep: 4
Støtdemping: 5
Mellomsåletykkelse: 32 mm – 26 mm
Dropp: 6 mm
Vekt: 260 gram (321 gram, +24 %)
Pris: 1650 kr

God allrounder til lange løp

Mens Salomon Pulsar Pro 2 er laget for å maksimalisere fart og beskyttelse i lange mindre tekniske løp, har Salomon Ultra Glide 2 mer fokus på komfort og demping til lange løp i mer teknisk krevende terreng. Ultra Glide 2 har en godt polstret hælkappe som holder foten bra på plass til tross for at hæl- og mellompartiet er klart bredere enn i Pulsar Pro 2. Pløsen er også godt polstret, noe som gjør at man kan stramme det supre Quick lace-systemet godt slik at foten sitter fast i skoen. Lisseløkken kan gjemmes bort i en lomme på toppen av pløsen. Overdelen er behagelig samtidig som skoen sitter fast, men den tiltrekker seg noe vann ved løping under våte forhold. Mellomsålen er laget av en blanding av EVA og Olefin som godt hjulpet av en super rocker gir god demping, beskyttelse og respons, selv om den i motsetning til Pulsar 2 mangler en avstivende plate. Yttersålen er laget av Salomon sin egen gummiblanding Contagrip med 4 mm knotter som også gir et helt ok grep i gjørme. Gummiblandingen gir ikke like godt feste på glatte røtter og steiner som skoene til de beste konkurrentene. God pris, men til tross for at oppgitt vekt skal være lik mellom de to Salomon-skoene i denne testen, er Ultra Glide 2 i realiteten merkbart tyngre. Oppsummert er dette en god sko til lange løp i krevende terreng, men merk at overdelen tiltrekker seg noe fukt, og at gummiblandingen ikke er klasseledende på våte steiner og røtter

Pluss: God ultrasko til krevende terreng. God pris.
Minus: Ikke optimalt grep på våte steiner og røtter.


Altra Lone Peak 7

Tiltenkt distanse: Mellomlange
Passform: Normal
Funksjon: 6
Grep: 4
Støtdemping: 4
Mellomsåletykkelse: 25 mm – 25 mm
Dropp: 0 mm
Vekt: 294 gram (321 gram, +9 %)
Pris: 1900 kr

Nulldropp-sko med fantastisk passform

Lone Peak 7 er siste oppgradering av den legendariske modellen fra nulldroppspesialisten Altra. Overdelen er laget av Quickdry air mesh som til tross for en stor tåboks sitter som et skudd på foten. Hælkappen er nok polstret til at foten sitter helt fast i hælpartiet, og mellomdelen sitter tett rundt foten. Skoen har også en godt polstret pløse, og det sammen med et smart utformet lissesystem gjør at man kan stramme skoen godt rundt foten. Foran er det en god tåbeskytter. Overdelen er blant de aller beste i denne testen. Mellomsålen har som alle andre skomodeller fra Altra null dropp og er laget av 25 mm tykt Altra EGO-skum, altså det samme skummet som i Altra Mont Blanc, bare 5 mm lavere. Det gir god nok demping til mellomlange turer og gir en god kombinasjon av fleksibilitet og beskyttelse mot spisse steiner og røtter. Kontakten med underlaget er svært god, godt hjulpet av at det er nulldropp på sålen. Yttersålen er laget av Altra MaxTrac med gode knotter som gir bra grep i terrenget, men på våte steiner og røtter når den ikke helt opp. For de som har lyst til å teste ut en terrengsko med null dropp, er dette noe av det aller beste på markedet.

Pluss: Svært god kontakt med underlaget og god beskyttelse.
Minus: Nulldropp krever tilvenning, og skoen har ikke klasseledende grep på våte steiner og røtter.


Brooks Catamount 2

Tiltenkt distanse: Mellomlange
Passform: Normal
Funksjon: 5
Grep: 4
Støtdemping: 4
Mellomsåletykkelse: 25,5 mm – 19,5 mm
Dropp: 6 mm
Vekt: 275 gram (305 gram, +11 %)
Pris: 1900 kr

Rask hybridsko

Brooks Catamount 2 er laget for raske turer i terrenget og har mange forbedringer fra tidligere versjon av denne modellen. Overdelen er laget av et slitesterkt materiale med god ventilasjon og som ikke tiltrekker seg vann. Skoen sitter godt på foten og har god nok polstring både i hælpartiet og i pløsen. Foran er det en god tåbeskytter. Mellomsålen med det nitrogen-infuserte skummet DNA Flash gir en god kombinasjon av lav vekt og god og responsiv støtdemping. Det er også lagt inn en plate av Pebax for å beskytte mot skarpe steiner og røtter og for å øke responsen ytterligere. Sålen er ikke tykkere enn at man har god kontakt med underlaget. Skoen oppleves som svært stødig, noe som kan forklares av at mellomsålen går opp omtrent en centimeter ovenfor foten i skoen og sikrer at føttene holdes på plass. Sålen har en god rocker som sammen med den responsive sålen innbyr til løping med god fart. Yttersålen er laget av Brooks TrailTack Rubber som gir godt grep, men de relativt lave knottene fungerer best der det ikke er for gjørmete. Skoene når ikke helt opp til Hoka Tecton X 2 og Saucony Endorphine Edge når det gjelder respons og demping, men prisen tatt i betraktning er dette et meget godt alternativ. Oppsummert er Brooks Catamount 2 en responsiv, beskyttende og relativt godt dempet sko som innbyr til fart og moro.

Pluss: Responsiv og stabil til en god pris.
Minus: Ikke testens beste grep.


Inov-8 Trailfly G 270 V2

Tiltenkt distanse: Korte/mellomlange distanser
Passform: Normal/bred
Funksjon: 6
Grep: 5
Støtdemping: 4
Mellomsåletykkelse: 22 mm – 22 mm
Dropp: 0 mm
Vekt: 275 gram (305 gram, +11 %)
Pris: 1900 kr

Svært god løpsfølelse

Den helt nye Inov-8 Trailfly G 270 V2 er arvtakeren til den prisvinnende ultraskoen Inov-8 Terraultra G 270 som har vært populær blant terreng- og ultraløpere internasjonalt. De største oppdateringene er at pløsen er lengre og bedre polstret, og at tåboksen har blitt enda større. Den tykkere pløsen er en positiv oppgradering, mens nok mange mener at den tidligere versjonen hadde en stor nok tåboks slik det var. Selv med den enda større tåboksen sitter skoene fortsatt meget godt på foten. Overdelen er også oppgradert og skal være enda mer slitesterk, samtidig som den drenerer fuktighet meget godt. Skoen gir fantastisk kontakt med underlaget takket være nulldropp og en relativt myk og fleksibel såle. Trailfly G 270 oppleves som responsive, lette og lekne samtidig som dempingen er relativt god. Knottene og gummiblandingen med graphene gir godt grep både på løst underlag og våt stein. Graphene er et av verdens sterkeste materialer og gjør at yttersålen skal slites mindre over tid. Skoen har ikke den kraftigste tåbeskyttelsen, og da sålen er fleksibel og relativt myk, kjenner man skarpe steiner og røtter gjennom sålen. Fordelen er at man får bedre kontakt med underlaget. Super passform, suveren løpsfølelse og nulldropp som tvinger en å løpe på forfoten, gir allikevel selvtillit og følelsen av å løpe med presisjon. Selv om noen bruker skoen til ultradistanser, er skoene ikke de mest dempede, og nulldropp krever tilvenning. Til de som har lyst på en lett nulldroppsko som sitter godt på foten og som oppmuntrer til rask løping med presisjon i krevende terreng, kan dette være en sko å teste ut.

Pluss: Fantastisk kontakt med underlaget. Sitter godt på foten. Lett og fleksibel.
Minus: Nulldropp er ikke for alle. Ikke den kraftigste tåbeskyttelsen.


Altra Mont Blanc

Tiltenkt distanse: Mellomlange og ultradistanser
Passform: Bred
Funksjon: 3
Grep: 5
Støtdemping: 5
Mellomsåletykkelse: 30 mm – 30 mm
Dropp: 0 mm
Vekt: 280 gram (302 gram, +8 %)
Pris: 2199 kr

Godt dempet og responsiv nulldroppsko med forbedringspotensial

Altra Mont Blanc er en ny terrengskomodell fra den amerikanske nulldropp-spesialisten, og de er tiltenkt lange løp i (fjell-)terreng. Overdelen er laget i et svært minimalistisk materiale som er godt ventilert samtidig som det ikke tiltrekker seg vann. Pløsen er også helt minimalistisk, noe som gjør det vanskelig å stramme lissene godt nok uten å få vondt på oversiden av foten i lange løp. Passformen er bredere i mellomfoten enn Lone Peak 7 og har i tillegg en meget stor tåboks. Hælkappen er bred og helt minimalistisk, noe som gjør at mange dessverre kan oppleve at hælen sklir litt opp og ned i skoen. Bred passform, minimalistisk hælkappe og pløse gjør at mange nok også vil oppleve at foten ikke sitter godt nok fast i teknisk krevende terreng. Mellomsålen er 30 mm høy fra tå til hæl og er laget av Altra EGO™ MAX som gir en meget god respons, samtidig som den er fleksibel og beskyttende mot underlaget. Altra Mont Blanc er både lettere og mer responsiv enn Lone Peak 7. Grepet er også bedre da de har valgt Vibram Litebase som sitter godt også på våte steiner og røtter. Altra Mont Blanc oppleves som en morsom og responsiv sko å løpe med. Synd at overdelen ikke sitter bedre fast på foten.

Pluss: God demping, responsiv og lett.
Minus: Sitter ikke tett nok på foten.


Salomon Pulsar Trail Pro 2

Tiltenkt distanse: Mellomlange og ultradistanser
Passform: Normal
Funksjon: 5
Grep: 3
Støtdemping: 5
Mellomsåletykkelse: 33 mm – 27 mm
Dropp: 6 mm
Vekt: 260 gram (297 gram, +14 %)
Pris: 1850 kr

Lett og responsiv med en super overdel

Pulsar Trail Pro 2 er storebroren til Salomon sin aller raskeste og letteste terrengsko S/LAB Pulsar 2. Selv om begge modellene er laget for fart, er Pulsar Trail Pro 2 tilpasset lengre og mer teknisk krevende løp. Den supre overdelen er helt integrert og er laget av et slitesterkt materiale som ikke tiltrekker seg vann, og som sitter tett og godt rundt foten. Øverst er det en krage i mykt stretch-materiale som holder bøss og småstein ute. Salomon sitt Quick lace-system fungerer utmerket, og lisseløkken kan gjemmes bort i en liten lisselomme øverst på pløsen. Hælkappen er forbedret fra tidligere versjon av denne modellen og holder hælen godt fast i skoen. Selv om hælpartiet og mellomfoten er relativt smal, er tåboksen romslig og foran er det en god tåbeskyttelse. Sålen er laget av en blanding av EVA og Olefin som gir god demping og respons. Dette forsterkes av en god rocker og en avstivende plate fra midtfoten og fremover laget i plast som er mindre stiv enn karbonplater (Energy Blade). Det gjør at sålen oppleves som både responsiv og godt dempet samtidig som kontakten med underlaget er god. Yttersålen er laget av Salomon sin egen gummiblanding Contagrip med 3,5 mm knotter. Den gir et helt ok grep på de fleste forhold, men knottene er i korteste laget for gjørme. Gummiblandingen gir heller ikke like godt feste på glatte røtter og steiner som skoene til de beste konkurrentene. God pris. Oppsummert er dette en rask og morsom sko med en super overdel og mellomsåle som innbyr til fart i mellomlange og lange ultraløp.

Pluss: Responsiv og beskyttende såle som også gir overraskende god kontakt med underlaget. Super overdel og god pris.
Minus: Ikke klasseledende grep.


Saucony Endorphin Edge

Tiltenkt distanse: Mellomlange og ultradistanser
Passform: Normal
Funksjon: 3
Grep: 5
Støtdemping: 6
Mellomsåletykkelse: 35 mm – 29 mm
Dropp: 6 mm
Vekt: 274 gram (296 gram, +8 %)
Pris: 2700 kr

Fantastisk supersko for raske ultraløp

Med imponerende lav vekt, god respons og en av-stivende karbonplate er Endorphin Edge Sauconys versjon av «supersko» til terrenget. Overdelen er laget av et svært lett, men allikevel slitesterkt og vannavvisende materiale som også ventilerer godt. Skoen har en normal passform selv om tåboksen er nesten unødvendig romslig. Den har en godt nok polstret hælkappe og pløse. Foten sitter godt fast i skoen selv i teknisk krevende terreng. Foran har den en god tåbeskytter. Overdelen er rett og slett mye bedre enn det åpne nettingmaterialet til The North Face Summit Vectiv Pro, selv om begge skoene holder foten på plass. Den tykke mellomsålen er laget av PWRRUN PB som kombinerer svært lav vekt med meget god støtdemping og respons. Skummet er det samme som Saucony bruker i sine supersko for asfaltløping, men det Pebax-baserte skummet i The North Face Summit Vectiv Pro er enda mykere og kanskje også mer responsivt. En kurvet karbonplate som dekker ¾-deler av skoens lengde er innkapslet for å stive av den myke mellomsålen. Det fungerer utmerket og sålen oppleves som relativt fleksibel og man har helt ok kontakt med underlaget, til tross for sålehøyden og karbonplaten. Skoene har en god rocker slik at man naturlig kommer frempå i steget. Yttersålen er laget av PWRTRAC med meget gode knotter som gir god slitestyrke og godt grep på våte steiner og røtter. Den gode og beskyttende overdelen og en meget god og responsiv såle gjør det vanskelig å finne noe som trekker ned inntrykket av denne skoen. Det skulle i tilfelle være at sko uten karbonsåle er enda mer fleksible og at det er sko med enda råere grep. På papiret skal denne skoen være noe tyngre enn Hoka Tecton X2, men realiteten er at de veier akkurat like mye. Den oppfattes også som mer responsiv enn Hoka Tecton X2. En favoritt til rask løping i lengre løp, og den fungerer godt også i mer teknisk krevende terreng.

Pluss: Super respons, sitter godt på foten, svært lett i forhold til demping og god beskyttelse.
Minus: Den høye sålen gjør den ikke til den mest stabile skoen. Stiv pris.


Hoka Tecton X 2

Tiltenkt distanse: Mellomlange og ultradistanser
Passform: Normal
Funksjon: 5
Grep: 5
Støtdemping: 5
Mellomsåletykkelse: 32 mm – 27 mm
Dropp: 5 mm
Vekt: 239 gram (295 gram, +23 %)
Pris: 2999 kr

Svært god og innovativ konkurransesko med karbonplater

Med Tecton X2 har Hoka oppgradert sin første karbonsko for terrengløping med en helt ny overdel i Matryx-materiale som er svært slitesterkt, svært lett, drenerende og ikke tiltrekker seg vann. I tillegg er tåboksen blitt noe romsligere og tåhetten mer beskyttende enn i forgjengeren. Skoen sitter som et skudd i den nye overdelen, og selv om skoene har fått en noe romsligere tåboks og det er god nok plass i bredden foran, er den lavere enn for eksempel Saucony Endorphine Edge. For raske, korte og mer teknisk krevende løp vil mange oppfatte det som en fordel da foten sitter enda tettere på foten i tåboksen. Sålen er identisk med sin forgjenger med en ProFlyX-konstruksjon hvor øvre del er relativt myk for å dempe godt og gi komfort. Nedre del av mellomsålen er fastere og mer gummiert og skal gi bedre respons samtidig som den beskytter godt. Mellom disse lagene ligger det to parallelle karbonplater ved siden av hverandre i hele skoens lengde for økt sidelengs fleksibilitet, i stedet for en hel kabonplate som mange av konkurrentene bruker. Det øker fleksibiliteten i sålen, noe som er positivt på ujevnt underlag. For å spare vekt, og kanskje øke fleksibiliteten, er sålen kun delvis dekket av Vibram Megagrip med Litebase-teknologi med 4 mm knaster. Det gir godt grep og lav vekt, selv om knastene ikke er av de aller mest ekstreme. Da det ubeskyttede skummet i mellomsålen er mye fastere enn i f.eks. den testede skoen fra The North Face vil den tåle skarpe steiner og røtter godt. Sålen har en relativt bred plattform, og skoene er stabile i bruk, men i veldig gjørmete løyper gjør en bredere såle at man sklir lettere. Skoene oppleves som responsive, men når ikke opp til energireturen og dempingen til The North Face Summit Vective Pro og Saucony Endorphine Edge. Det kan forklares av den høyere sålehøyden i de to andre nevnte modellene, men kan også tyde på at skummet ikke er like responsivt. Sammenlignet med sko uten karbonsåle er skoene nokså stive, men når det gjelder kontakt med underlaget oppleves de som relativt like Saucony Endorphine Edge. Oppsummert er Hoka Tecton X2 en lett, stabil, beskyttende og nokså responsiv sko som fungerer til alle distanser i terrenget bare løypene ikke er alt for teknisk krevende.

Pluss: Svært lav vekt, god demping/beskyttelse og respons. God overdel.
Minus: Ikke optimal til veldig teknisk krevende løp. Stiv pris.


Hoka Challenger 7

Tiltenkt distanse: Mellomlange og ultradistanser
Passform: Normal
Funksjon: 4
Grep: 3
Støtdemping: 5
Mellomsåletykkelse: 31 mm – 26 mm
Dropp: 5 mm
Vekt: 252 gram (292 gram, +16 %)
Pris: 1899 kr

God hybridsko

Hoka Challenger 7 er testens mest rendyrkede hybridsko laget for å fungere både i terrenget og på veien. Sammenlignet med forgjengeren i samme modellserie er Challenger 7 oppgradert med et nytt overdelsmateriale og bedre demping. Skoen har også blitt lettere og har fått en imponerende lav vekt sett opp mot hvor godt dempet den er. Skoene er lettest av alle sko i denne testen. Det nye overdelsmaterialet laget i syntetisk tekstil er mykt og behagelig, og hælkappen er godt polstret. På lik linje med terrengultraskoen Speedgoat 5 går toppen av hælkappen bakover for å unngå trykk på achillessenen, noe som også gjør det lettere å ta på og av seg skoene. Det er ingen tåbeskyttelse i front, men da skoene ikke er tenkt å brukes i teknisk krevende terreng er det heller ikke behov for det. Den godt dempede mellomsålen er laget av komprimert EVA-skum som beskytter godt. Yttersålen er laget i Hoka sin egen Zonal-gummi med 4 mm knotter som ikke er spesielt aggressivt utformet da de er laget for allsidig terreng. Hoka Challenger 7 er en lett, behagelig og godt dempet hybridsko for de som ønsker én sko til å løpe med både på vei og i mindre teknisk krevende terreng. Til dette er det en bra sko. Så kan man spørre seg hvorfor man skal kjøpe denne skoen fremfor Hoka Speedgoat 5 som er bedre på alt i terrenget, gir enda bedre demping, har en mer aggressiv rocker som gjør at den fungerer vel så bra i fart også på jevnere underlag og ikke er spesielt mye tyngre.

Pluss: Lett og god sko til sitt bruk.
Minus: Et kompromiss.
© Alle rettigheter. Kondis 

Til toppen