Skip to main content

Reisebrev fra Flagstaff

Møte med unge, ambisiøse løpere på treningsleir

Mars 2023 dro jeg på treningsleir til Flagstaff i Arizona USA og møtte flere meget talentfulle unge løpere som norske Abdullahi Dahir Rabi og danske Joel Ibler Lillesø. Jeg fikk også slått av en prat med Atle Karlsen Mortvedt som er trener for flere av de fremadstormende unge løperne i Norge.
Av Einar Børve
Baneøkt: Flagstaff byr på ypperlige treningsmuligheter, både med tanke på baneøkter og langturer ute i naturen. Her leder Trym Fjøsne-Hexeberg an med Kristian Bråthen Børve på hjul. (Foto: Maiken Fjeld Halvorsen)

Som idrettsinteressert nordmann så har jeg hørt om Flagstaff i mange år og husker spesielt godt det sjokkartede bortfallet av svømmeren Alexander Oen i 2012. Som Ivrig team Ingebrigtsen-seer så har det flere ganger vært reportasjer fra Flagstaff.

Dette sammen med at min sønn Kristian Bråthen Børve nå trenes av Atle Karlsen Mortvedt og skulle til Flagstaff på treningsleir, gjorde at det var et enkelt valg å bli med på deler av dette treningsoppholdet.

Laktatkontroll: Atle Karlsen Mortvedt kontrollerer laktatnivået til Kristian Bråthen Børve under ei bakkeøkt med 200 metere. (Foto: Andreas Fjeld Halvorsen)

Perfekt for høydetrening

Flagstaff er en liten amerikansk by med ca. 70 000 innbygger. Byen ligger ca. 2000 meter over havet i Arizona, noe som gjør at området er perfekt for høydetrening. Jeg kommer tilbake til litt mer om høydetrening senere i reisebrevet.

Flagstaff er også et veldig bra utgangspunkt for flere ekskursjoner når man ikke trener, som:

Crand Canyon, Sedona, Walnut Canyon, meteorittkrater for å nevne noe. Alt dette befinner seg innenfor 1,5 times kjøring med bil fra Flagstaff. Men Flagstaff er først og fremst et umerket sted for løpetrening med mange løpebaner og en stor mengde med stier og grusveier for løping.

Som nevnt så er dette et yndet treningssted for både mange nordmenn og mange andre europeiske treningsgrupper. Samtidig med at vi var der, var det en stor treningsgruppe fra Nederland sammen med kjente løpere som trenes av Tomasz Lewandowski, deriblant norske Abdullahi Dahir Rabi, danske Joel Ibler Lillesø og nederlandske Niels Laros.

Samarbeid: To av Europas beste unge løpere, danske Joel Ibler Lillesø (til venstre) og norske Abdullahi Dahir Rabi, samarbeider for å bli enda bedre. (Foto: Einar Børve)

Trenerskifte for Rabi

Jeg kontaktet Rabi for å få en prat om hvordan treningen hadde gått og målene for kommende sesong. Jeg kjente ikke Rabi fra før, men møtte her en hyggelig ung mann med mange fine refleksjoner.

Rabi kunne fortelle at høsttreningen og inngangen til vintertreningen hadde vært litt utfordrende, men at det hadde gått veldig bra den siste perioden. Jeg observerte han på en lang terskeløkt hvor han løp 2.50-3 min/km, og det så lett ut!

Rabi skiftet trener høsten 2022 og begynte å trene med Tomasz Lewandowski og da mye sammen med for eksempel Joel Ibler Lillesø og Niels Laros. Dette er noe som Rabi føler har vært positivt, og som har gitt han ny inspirasjon i treningen. Vi snakket om målene for den kommende sesongen, og hovedmålet er naturlig nok U23-EM, men han har også en drøm om å kvalifisere seg til senior-VM i Budapest.

Det var jo ikke til å unngå å komme innom kollapsen i U20-EM i terrengløp. Han er ikke sikker hva som var grunnen, men han trodde det var en kombinasjon av sykdom i kroppen og trening frem mot EM. Uansett så har ikke dette påvirket treningen nå i vinter.

Det kom frem under samtalen at Rabi hadde sett at det norske landslaget også i større grad hadde lengre felles treningssamlinger på lik linje med den han nå var med på med det nederlandske landslaget.

Treningskompis og konkurrent

På mine møter med Rabi så fikk jeg også en liten prat med en hyggelig danske, Joel Ibler Lillesø. Mange kjenner nok navnet på den lovende danske juniorløperen. Joel er regjerende U20-europamester på 5000 m, han har flere danske aldersrekorder og er en sterk konkurrent til Rabi.

Joel kunne fortelle at treningen gikk bra, men at det hadde vært noen utforinger det siste året. For kommende sesong så var det U23-EM som var hovedmålet, men han hadde ikke satt seg noen tidsmålsetninger og hadde litt lavere forventinger til kommende sesong.

Joel begynte i november 2022 å trene med Thomas Lewandowski og trivdes godt i gruppen sammen med de andre utøverne.

Hurtighet: Abullahi Dahir Rabi og Niels Laros leder an på raske drag på banen. (Foto: Einar Børve)

Høydetrening for unge utøvere

Jeg satte med ned sammen med trener Atle Karlsen Mortvedt for å ta en prat om treningsleir, og jeg undret på hvorfor Flagstaff og hvorfor trening i høyden? Høydetrening har jo vært mye omtalt i norske media i alle år og spesielt i det siste året. Det er noe alle har en mening om, og hvor man absolutt ikke er ening i de forskjellige treningsmiljøene.

Det er stor enighet i de fleste treningsmiljøer om at treningsleirer er viktige slik at det er trening som har hovedfokus og tilsvarende mindre fokus på skole/jobb eller andre saker. Dette gir bedre restitusjon mellom øktene. Men det er klart at det kunne en fått til andre steder enn i Flagstaff, så hvorfor oppsøke høyden?

Høyde effekten er jo omdiskutert i Norge. Mange er helt klare på at det har en effekt på prestasjoner, mens andre miljøer ikke er overbevist, så da handler det kanskje mer om hva man selv tror er best, og hvilke erfaringer man har?

Atle som selv er tidligere utøver, er klar på at høydetrening har en effekt, og om man ser til team Ingebrigtsen, Karoline Bjerkeli Grøvdal, Sondre Norstad Moen og triatlonlandslaget, så sverger alle de til regelmessig høydetrening.

Laktatmåling

I treningsgruppa til Atle så har vi Thor Øistein Endsjø som lege som vi rådfører oss med. Han sørger for at utøverne tar regelmessige blodprøver før og etter høydeopphold, samt at laktatmåleren blir flittig brukt under oppholdet for å ha kontroll på intensiteten.

Andre positive forhold som Alte peker på, er at man i høyden må løpe saktere, men likevel med samme intensitet på terskeløkter og langturer sammenlignet med i lavlandet. En positiv ting med dette er at det medfører redusert skaderisiko.

Alternativ trening: Andreas Fjeld Halvorsen var henvist til å drive alternativ trening i basseng etter et tretthetsbrudd. (Foto: Einar Børve)

Resultater på lang sikt

Vi var innom temaet unge utøvere på treningsleir i høyden, noe som kanskje er et litt vanskelig tema å diskutere i norsk treningslære, men Atle mener at regelmessig høydetrening i ung alder ikke handler om hvilke resultater vedkommende ønsker å oppnå på kort sikt, men hva man ønsker å oppnå på lang sikt.

Med hyppige treningsopphold i høyden fra relativt ung alder av vil man kunne få verdifull erfaring med høydetrening også som formtopping foran mesterskap. Har man et kortsiktig ønske om prestasjonsfremmende trening, så hadde det kanskje vært bedre å ligge tre uker i Portugal i samme periode.

Hvorfor Flagstaff? Det er helt klart grunnlag for å diskutere om dette er det riktige valget da Sierra Nevada og Font-Romeu er gode europeiske valg for høst-, vinter- og vårtreningsleirer. Tross alt er det en veldig lang reise til Flagstaff med store tidsforskjeller som påvirker løperne negativt. Det må vurderes opp mot hvilke treningsforhold det er på det stedet man drar til, og hva som motiverer utøverne.

Alternativ trening

Treningsgruppa til Atle Karlsen Mortvedt bestod denne gangen av Andreas Fjeld Halvorsen, Sondre Martinsen, Trym Fjøsne-Hexeberg og Kristian Bråthen Børve. Andreas fikk dessverre påvist et tretthetsbrudd rett før avreise og trente alternativt under hele oppholdet.

De tre andre gjennomførte ganske tradisjonell norsk trening med dobbel terskel på tirsdager og torsdager samt bakkeøkt på lørdag.  Det ble lagt inn to økter med sykling per uke som skadeforebyggende trening og også noen økter med styrketrening.