Kondis tester

Test av terrengsko

Utviklingen innen terrengløpesko går mot mer demping, mer respons og nye gummiblandinger i yttersålen som gir bedre grep på våte steiner og røtter. Terrengultra har blitt populært også blant mosjonister, og mange drømmer om å delta i løp som UTMB.
Av Sven Kilander
7 nyheter: Kondis har testet 7 nye terrengløpesko. (Foto: Sven Kilander)

Skoleverandørene har hatt stort fokus på å ta igjen Nikes forsprang innen supersko / karbonsko for asfaltløping de siste årene, mens utviklingen innen terrengsko har vært tregere når det gjelder fokus på respons. De neste årene vil vi trolig se en enorm utvikling også innenfor dette området hos terrengskoleverandørene. For bare noen få år siden hadde de fleste terrengløpesko smal passform, lite demping og utelukkende tradisjonelle EVA-såler. Mange hadde harde gummiblandinger i yttersålene som gav dårlig grep. I tillegg var skoene generelt sett tyngre.

Gummiblandinger og supersko

I dag har de fleste terrengløpeskoene en bredere tåboks, nokså mye demping og mange kombinerer forskjellige mellomsålematerialer som både gir god demping, lavere vekt og mer respons. Mange skoleverandører samarbeider i dag også med yttersålespesialister eller har utviklet egne gummiblandinger som gir bedre grep. Adidas bruker f.eks. yttersåler med gummi fra Continental, og Hoka og mange andre bruker såler fra Vibram. Det merkelige er at ingen andre skoleverandører bruker butylgummiblandingen som VJ bruker på alle sine sko. Denne er helt overlegen alle andre.

I årets UTMB var det flere profesjonelle løpere som løp med prototypesko fra sine sponsorer. Dette inkluderte Adidas-løperne Petter Engdal (vinner av UTMB CCC) og Tom Evans (tredjemann i UTMB). De nye protypeskoene skal visst nok kombinere godt grep (Continental yttersåle hos Adidas) med god demping og overlegen respons sammenlignet med dagens terrengløpesko. Med tanke på hvor mye det er å hente på en maraton ved å bruke de nye superskoene, kan man bare tenke seg hvor mye det vil ha å si i et 100 miles-løp dersom man etter hvert får laget terrengsko som gir like god respons som dagens supersko for asfalt har.

Test av 7 terrengsko

I denne testen av terrengsko har Kondis prøvd ut to par sko fra henholdsvis Adidas og Asics. I tillegg har vi testet en helt ny modell fra Salomon, en solid oppgradering av Hoka Mafate og nyeste versjon av VJ Ultra.

De to skoene fra Adidas er nokså forskjellige. Mens Adidas Terrex Agravatic Ultra er en superstabil og stiv sko med karbonsåle for de lengste løpene, er Adidas Terrex Speed Ultra en relativt lett sko som innbyr til fart i teknisk krevende terreng hvor presisjon er viktigere enn maks beskyttelse. 

Skoene fra Asics skiller seg også fra hverandre. Mens Asics Trabuco Max er en superbehagelig allroundsko til lange løp, er Asics Fuji Light en lettere sko med mindre beskyttelse.

Med Salomon S/Lab Genesis tilbyr den franske terrengskospesialisten en helt ny type konkurransesko i forhold til hva de har laget tidligere. Genesis er bredere, mer komfortabel og gir bedre beskyttelse enn tidligere modeller i S/Lab-serien. 

Selv om Hoka Mafate Speed 4 er en stor oppgradering fra tidligere Mafate-modeller, er formålet det samme: En supersolid sko til de aller lengste løpene i teknisk krevende terreng. Med Mafate Speed 4 viser den amerikanske skoprodusenten stor innovasjonskraft.

VJ er kjent for å lage terrengsko med verdensledende grep på våte steiner og røtter og for å lage sko med super kvalitet. Den første versjonen av VJ Ultra hadde overraskende nok noen kvalitetsutfordringer, men det skal være løst med den nye sålekonstruksjonen. VJ Ultra 2 har i tillegg til ny yttersålekonstruksjon flere spennende nyheter.

Ingen rangering

Som vanlig har vi ikke rangert skoene. Grunnen til det er at skovalg er individuelt og må tilpasses hva de skal brukes til: Lange eller korte løp, rolige turer eller konkurranser og løp i teknisk krevende terreng eller mest på grusveier? 

I tillegg må man ta utgangspunkt i brukeren. En godt trent løper kan løpe med en mindre dempet sko enn en nybegynner med svakere ledd og muskler. En person med sterkere tekniske ferdigheter trenger ikke like mye stabilitet som en person som er mindre vant til å løpe på stier med mye røtter og steiner. Før man kjøper nye sko, bør man derfor alltid ta utgangspunkt i egne ferdigheter og bruksområde. Så kan man etter det vurdere hvilke sko som passer best for egne behov og formål. 

Lykke til!

Kommentar

«Vekt» er oppgitt i gram i størrelse US 9 (EUR 42,5). I tillegg er det oppgitt faktisk vekt veid av Kondis i størrelse 45,5 og hvor mange prosent høyere faktisk vekt er i forhold til vekt oppgitt av leverandøren.

«Tiltenkt distanse» defineres ved at mindre enn 20 km er korte distanser, 21-42 km er mellomlange distanser og over 42 km er ultra.

«Funksjon» beskriver på en skala fra 1 til 6 (der 6 er best) hvor godt skoen fungerer til teknisk krevende terreng med mye steiner og røtter. Også «Grep» og «Støtdemping» vurderes på en skala fra 1 til 6.


Asics Fuji Lite 3

Tiltenkt distanse: Korte og mellomlange
distanser
Passform: Normal
Funksjon: 5
Grep: 4
Støtdemping: 4
Mellomsåletykkelse: 18 mm – 14 mm
Dropp: 4 mm
Vekt: 256 gram (297 gram, +16%)
Pris: 1500 kr

Asics Fiji Lite 3 har en større andel resirkulerte materialer enn forgjengeren og skal ha en yttersåle som gir bedre grep på gjørmete underlag. Mellomsålen er laget av Asics Flight Foam som til tross for lav sålehøyde gir en overraskende myk og god demping. Noen vil nok oppfatte sålen som for myk og foretrekker en mer kontant respons, slik man f. eks. får i Adidas Terreng Speed Ultra. Sålen har en tydelig rocker og en relativt lav dropp på 4 mm, noe som gjør at man naturlig lander mer på forfoten enn med sko som er flatere og som har høyere dropp. Asics Fuju Lite 3 har en oppgitt sålehøyde på lave 18-14 mm, men sammenlignet med flere av de andre skoene oppleves den ikke som noe lavere. Forskjellig metode for å måle sålehøyden kan være en forklaring. Selv om skoen gir god nok beskyttelse mot skarpe steiner og røtter, stiller den relativt lave sålehøyden, lave droppen og den myke sålen allikevel større krav til sterke føtter enn en maksimalistisk sko. Yttersålen har relativt lave knotter, men de gir godt grep med unntak av på skikkelig gjørmete underlag. Overdelen sitter godt på foten og er relativt romslig foran, men dette er en normalt bred sko. Hælkappen er polstret, men relativt stiv. Pløsen er relativt godt polstret og har også en lomme hvor man kan gjemme bort lissene. Adidas Terrex Speed Ultra og Asics Fuji Lite 3 har flere likheter: De er begge relativt lette, har en lav sålehøyde og en normalt bred passform. Men sålen i Asics-skoen er mykere, klart mer fleksibel og har en lavere dropp. Oppsummert er Asics Fuji Lite 3 en relativt lett sko som gir god kontakt med underlaget og som innbyr til fart.

Pluss: God kontakt med underlaget. Lav pris. God demping vekten tatt i betraktning.
Minus: I overkant myk demping.


Asics Trabuco Max

Tiltenkt distanse: Mellomlange og lange distanser
Passform: Normal
Funksjon: 5
Grep: 4
Støtdemping: 5
Mellomsåletykkelse: 28 mm – 23 mm
Dropp: 5 mm
Vekt: 294 gram (348 gram, +18%)
Pris: 1700 kr

Myk og behagelig allrounder!

Asics Trabuco Max er en godt dempet sko uten å være maksimalistisk. Overdelen er bra polstret og holder foten godt på plass, godt hjulpet av en relativt stiv, men polstret hælkappe. I stedet for vanlige lisser har skoen quick laces, noe som er en ulempe da de er så tynne at de, til tross for en litt tykkere pløse, trykker ubehagelig på overdelen av foten. I tillegg er lisselommen øverst i pløsen alt for løs slik at lisseløkken detter ut med en gang og dermed kan sette seg fast i grener og røtter. Sålen, som er laget av Asics Flytefoam, gir en myk følelse og god demping. Den myke sålen gir ikke en like kontant respons som en tradisjonell EVA-, eller Lightstrikesåle, men skoen stives av en del av rock-platen. Sålen er hverken veldig lav eller høy og man kjenner ujevnheter i underlaget gjennom sålen, men ikke mer enn at det bare gir en god kontakt med underlaget. Skoen har en ganske kraftig rocker foran i skoen som skal hjelpe på steget, noe Asics kaller Guidesole-teknologi. Yttersålen er laget av Asics sin egen gummiblanding Asicsgrip, og de 4 mm høye knottene gir godt grep, også på våte steiner og røtter. Oppsummert er Asics Trabuco Max en god allrounder som tilbyr god nok demping og beskyttelse til de fleste turene i terrenget, samtidig som de er fleksible og gir en god kontakt med underlaget. Men Quick lace-løsningen trekker ned.

Pluss: Myke og behagelige.
Minus: Quick laces.


VJ Ultra 2

Tiltenkt distanse: Mellomlange og lange distanser
Passform: Bred
Funksjon: 6
Grep: 6
Støtdemping: 4
Mellomsåletykkelse: 33 mm – 27 mm
Dropp: 6 mm
Vekt: 300 gram (323 gram, +8%)
Pris: 2200 kr

The best grip on the planet!

Med VJ Ultra 2 har den finske terrengskospesialisten gjort følgende endringer fra forgjengeren: I mellomfoten har de lagt inn en avstivende og beskyttende rock-plate, yttersålen er mer heldekkende enn hos forgjengeren som hadde en del problemer med delaminering mellom de åpne områdene i yttersålen, og tåboksen er bredere enn i den første modellen. Dessverre har skoen også blitt 26 gram tyngre. Yttersålen er som vanlig laget i butylgummi som gir det overlegent beste grepet på våte steiner og røtter. VJ sin butylgummisåle er totalt overlegen gummiblandinger som alle andre skoleverandører bruker. Det gjør at man kan føle seg helt trygg på våte, sleipe røtter og steiner i teknisk krevende terreng. Selv med den nye rock-platen er skoen relativt fleksibel og man får god kontakt med underlaget. Overdelen er laget av et ekstremt slitesterkt materiale, og selv om passformen er bred, er det mulig å stramme skoen slik at den sitter tight på foten også for de med en smalere fot. Derimot er hælkappen i bredeste laget og det kan komme inn smågrus og bøss bak hælen. Den relativt stive overdelen sitter bedre på foten når den er våt. Mellomsålen gir en relativt kontant, men god demping til mellomlange turer. Oppsummert er VJ Ultra 2 den skoen som gir den beste kontakten med underlaget og som man føler seg tryggest med i teknisk krevende terreng. Det gjelder spesielt når det er vått og glatt. Da er den helt overlegen. 

Pluss: Svært godt grep. God kontakt med underlaget, dempingen tatt i betraktning.
Minus: Bred hælkappe. Relativt tung.


Adidas Terrex Agravic Ultra

Tiltenkt distanse: Lange distanser
Passform: Bred
Funksjon: 3
Grep: 5
Støtdemping: 5
Mellomsåletykkelse: 34 mm – 26 mm
Dropp: 8 mm
Vekt: 299 gram (382 gram, +28%)
Pris: 1950 kr

Stabil karbonsko!

Adidas Terrex Agravatic Ultra er en relativt tung sko for de lange turene. Dette er Adidas første terrengsko med en karbonplate og sålen er like stiv som den er stabil. Mens Adidas sine asfaltsko med karbonsåle er laget for fart, er Agravatic Ultra laget for stabilitet. Overdelen er svært stabil, og den øvre delen er så stiv at mange får vondt i anklene de første turene før skoene er «løpt inn». Hælkappen går også høyt opp og er stiv, så de med akillesproblemer kan fort få problemer med disse skoene. Fordelen er at skoene sitter godt på foten til tross for bred passform. Overdelen er laget i et slitesterkt materiale som både puster og drenerer godt. Tåboksen er nokså romslig, og det er en god tåbeskyttelse i front. Sålen har flere lag. Nærmest foten og mest i bakre delen av skoen er det et mykt og responsivt Boost-materiale, noe som gjør at skoen oppleves som nokså kontant og hard dersom man lander på forfoten. Så et lag med Light Strike-materiale som gir stabilitet. Så en karbonplate som går under hele sålens lengde. Yttersålen i Continental gummiblanding med 4 mm knotter gir meget godt grep, også på våte steiner og røtter. Dessverre er det flere hulrom i sålen hvor steiner kan sette seg. Oppsummert er Adidas Terrex Agravatic Ultra en svært stabil sko som er laget for å gi maksimal stabilitet og beskyttelse i lange løp i høyalpint terreng. Dessverre er prisen for dette at den kan oppleves som litt tung og klumpete, men for de som søker maks stabilitet og beskyttelse kan dette være et godt valg.

Pluss: Stabile.
Minus: Svært stiv overdel og såle.


Adidas Terrex Speed Ultra 

Tiltenkt distanse: Korte og mellomlange distanser
Passform: Smal / normal
Funksjon: 5
Grep: 4
Støtdemping: 3
Mellomsåletykkelse: 26 mm – 18 mm
Dropp: 8 mm
Vekt: 240 gram (296 gram, +23 %)
Pris: 1950 kr

Lette og kontant respons!

Adidas Terrex Speed Ultra er en relativt lett sko som har en tett passform med en relativt stiv hælkappe som holder foten godt på plass. Overdelen er laget i et slitesterkt materiale som puster og drenerer godt. Derimot er lissene for tynne og korte, noe som gjør at knuten går opp lett. Pløsen er i tynneste laget da de tynne lissene trykker ubehagelig på overdelen av foten. Sannsynligvis er problemet enkelt løst ved å bytte til lengre og bedre lisser. Langs hele skoens lengde er det et mellomsålemateriale i Adidas Lightstrike, noe som gir en kontant respons. I tillegg er det en kile fra hælen til midten av skoen i det mykere Adidas Boost-marialet. Det gjør at skoen oppleves som nokså kontant og tight når man løper på forfoten og som relativt myk og behagelig når man lander på hælen, som for ekempel i nedoverbakker. Yttersålen er laget i en gummiblanding fra Continental som gir et godt grep på våte steiner og røtter. Knottene er kun 2,5 mm høye, noe som gjør de til gode i mindre teknisk krevende terreng, mens de sitter dårlig i gjørmete løyper. Oppsummert er Adidas Terrex Speed Ultra en lett sko med tett passform, kontant demping og god kontakt med underlaget. Den passer til raske kortere eller mellomlange turer på alle underlag i terrenget med unntak av gjørmete løyper.

Pluss: Lav vekt, tett passform, god gummiblanding og god kontakt med underlaget.
Minus: Ikke veldig god demping. Lave knotter gjør den mindre egnet til gjørmeløping.


Hoka Mafate Speed 4 

Tiltenkt distanse: Lange distanser
Passform: Normal / bred
Funksjon: 4
Grep: 5
Støtdemping: 6
Mellomsåletykkelse: 33 mm – 29 mm
Dropp: 4 mm
Vekt: 295 gram (338 gram, 15 %)
Pris: 2299 kr

Mest demping!

Med Hoka Mafate Speed 4 har den maksimalistiske skoleverandøren gjort en stor oppgradering i forhold til tidligere modeller. Overdelen har nå samme overdelsmateriale og hælkappe som Speedgoat. Den har også samme stretchmateriale foran i skoen som gjør at det er enda bedre plass til tærne. Sålen har en overdel laget av Profly+ som er lettere og mykere enn den tradisjonelle EVA-sålen som er nærmest yttersålen. Den nokså brede yttersålen er laget av Vibram Megagrip Lightbase med 5 mm knaster som gir et svært godt grep. Knastene er de kraftigste i denne testen. Til tross for at sålen er like høy (33 – 29 mm) som sålen til Hoka Speedgoat 5, er den mye mer fleksibel. Det kommer av at sålen er delt på midten under skoen, slik at skoen faktisk oppleves som ganske fleksibel. Sålen er mykere bak enn foran og den lave droppen kombinert med en tidlig rocker gjør at man naturlig lander lenger fram på foten. Hoka Mafate Speed 4 er den skoen i denne testen som oppleves å gi den beste dempingen. Overdelen er svært behagelig og foten sitter godt fast i skoen, godt hjulpet av en meget god hælkappe som er designet for å ikke irritere akilles-festet. Ulempen med formen på hælkappen er at det kan komme inn bøss bak hælen. Det er god plass foran i skoen og stretchmateriale foran gjør at tærne naturlig kan spre seg ut som om man gikk barfot. Foran er det også en god tåbeskyttelse. Sålen gir svært god komfort og demping, samtidig som den oppleves som overraskende fleksibel og presis. For de som ønsker en svært godt dempet, behagelig og kraftig sko med godt grep til de lengste løpene, kan Hoka Mafate Speed 4 være et godt alternativ.

Pluss: Svært god demping og beskyttelse i kombinasjon med fleksibel såle.
Minus: Mye sko. Høy såle er skummelt ved overtråkk.


Salomon S LAB Genesis

Tiltenkt distanse: Mellomlange og lange distanser
Passform: Normal / bred
Funksjon: 4
Grep: 4
Støtdemping: 5
Mellomsåletykkelse: 30 mm – 22 mm
Dropp: 8 mm
Vekt: 263 gram (290 gram, 10 %)
Pris: 2000 kr

Lettest!

Salomon S/LAB Genesis er en helt ny og ganske lett terrengløpesko fra Salomon. På lik linje med Salomon S/Lab Ultra er Genesis laget for de lange eventyrene, men denne er laget mer «folkelig» ved at den er bredere og mykere. Skoene har ikke bare en bredere tåboks, den er også relativt bred i mellomfoten. For at skoen allikevel skal holdes fast på foten har de franske spesialistene på friluftsliv forsterket sidestøtten på innsiden av skoen med en så kalt «Medial protective pad» og foten sitter godt fast i skoen. Akkurat som Asics Trabuco Max har Genesis quick laces, men til forskjell fra Asics er dette noe Salomon er gode på. De både holder foten godt fast, har en god lomme på pløsen som holder på lissene og har en god pløse som fordeler trykket behagelig på foten. Overdelen er laget av et lett og slitesterkt Matryx-materiale. Under der igjen er det en sokkekonstruksjon som effektivt holder steiner og bøss ute, men den er ikke på langt nær så trang som f. eks. i Salomon S/Lab Pulsar. Hælkappen er minimalistisk, myk og behagelig, men akkurat nok foret til å holde fast foten. Foran er det en god tåbeskyttelse. Sålen er laget av en blanding mellom EVA and Olefin og den oppleves som både myk, godt dempet og nokså responsiv. Det er også lagt inn en så kalt Pro Feel film som beskytter mot skarpe steiner og røtter uten å ta bort all kontakt med underlaget. I denne skoen føles den høye droppen på 8 mm overdreven og i teknisk krevende terreng hvor det er behov for å lande på forfoten er det en direkte ulempe. Skoen har en ny oppdatert Mud Contagrip yttersåle med 4,5 mm kraftige knotter som gir godt grep på de fleste underlag, inkludert gjørme. Allikevel er grepet på våte steiner og røtter det dårligste i denne testen. Oppsummert er Salomon S/LAB Genesis en relativt lett sko som innbyr til fart, samtidig som komfort og beskyttelse er i toppklasse. Men for de våteste og sleipeste markastiene er det andre sko som passer bedre.

Pluss: Lett, komfortabel og god beskyttelse. 
Minus: For høy dropp. Ikke det beste grepet på våte steiner og røtter.
© Alle rettigheter. Kondis 

Til toppen