22 kjappe med Annie Bersagel

Av Andreas Grøgaard
NM-gull: Med 2.43.26 løp Annie Bersagel inn til en klar seier og NM-gull i Oslo Maraton i midten av september. (Foto: Bjørn Johannessen)

1 Tre ord som beskriver deg som henholdsvis privatperson og idrettsutøver

– Sta, målrettet og nysgjerrig.

2 Hva betyr idretten for deg?

– Jeg liker å være i god fysisk form og få utløp for konkurranseinstinktet, men løping har tatt en mye større plass i mitt liv enn som så. Gjennom løpingen har jeg møtt mannen min og mange av de beste vennene mine og fått mange flotte opplevelser – ikke minst konkurranser over hele verden.

3 3 «fun facts» om deg selv? 

  1. Tippoldeforeldrene på både far- og morsiden kom fra Norge, inkludert Bersagel (nær Sandnes) og Hemsedal.
  2. Jeg begynte med løping først da jeg var 13 år. Før det spilte jeg baseball med guttene, men var dessverre ikke spesielt god.
  3. Jeg tok valgfag i musikk og sang opera på college.

4 Kan du si noe du selv tror på, men som andre vil være uenige med deg i?

– Egentlig en liten ting, men jeg er uinteressert i alkohol, selv om jeg ikke er avholds av prinsipp. Jeg synes bare ikke det er spesielt godt og får bare dårligere søvnkvalitet, så hva er vitsen? Det kan bli oppfattet som litt rart i en del sosiale sammenhenger. 

5 Hva er det optimale målet med løpingen?

– Det å få ut potensialet mitt. Selv var jeg tidlig klar over at jeg aldri kommer til å sette verdensrekord, men jeg har vært opptatt av å se hvor god jeg kunne bli ut fra forutsetningene.

6 På hvilken måte har studiene og jobben som advokat hjulpet deg som langdistanseløper og vice versa?

– Jeg ble lett litt rastløs i de få og korte periodene jeg har vært idrettsutøver på fulltid. Jeg trenger den strukturen i hverdagen som jobb/studier gir. Ellers blir det fort morgenturer klokka 11.59. Det gjelder å finne den rette balansen i forhold til totalbelastningen med antall km og antall arbeidstimer.

Det er særlig to egenskaper ved løpingen som jeg mener er fin læring for en karriere i finans. Det ene er å kunne ta bevisst risiko, og det andre er å kunne trives i en prestasjonskultur. For eksempel, når man løper en 10 000 m på bane, er det så ekstremt synlig om det går bra eller dårlig. Det er ingen sted å gjemme seg. Det vet man hver gang man står bak startstreken, og er en fin læring og ta med inn i arbeidslivet. 

7 Hvilken annen idrett/sport skulle du gjerne vært god i?

– Langrenn – det hadde blitt lettere å takle vinteren da.

8 Forbilde? 

– I løpsverden har jeg alltid beundret Deena Kastor (tidligere amerikansk rekordholder på maraton). Hun var den store stjernen da jeg først begynte å konkurrere på nasjonalt nivå. Jeg ble senere kjent med henne, og hun er en nådeløs konkurrent, men uten stort ego. Hun er like hyggelig og profesjonell når hun har hatt en dårlig dag som når hun slår rekorder. Det tror jeg er en viktig egenskap, for ingen klarer å være på topp alltid gjennom hele karrieren.

9 Hvis du kunne invitert til en 4-stjerners middag med hvem du ville – død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?

– Mannen min, Øyvind Heiberg Sundby. Når vi begge jobber fullt, løper mye og passer på en smårolling, er det ikke så mye tid til hverandre. Øyvind er en fantastisk pappa og fortjener en bedre middag.

10 Hvordan ser din «perfekte dag» ut?

– En blanding av flere elementer: våkner utsovet, tid til lek med datteren, til trening, og til å lære noe nytt, god mat med venner og fint vær. 

11 Har du noen uvaner?

– Øyvind ville si at jeg kunne med fordel vært litt ryddigere hjemme.

12 Har du noen ritualer?

– Jeg har en viss rutine før løp, men synes det er viktig at den er såpass fleksibel at jeg kan gjøre justeringer. For eksempel, spiser man en frokost før løpet som er mulig å få tak i når man bor på et hotell i utlandet? Har man en oppvarmingsrutine som kan tilpasses til et krav om å være i call room 30 minutter før start? Poenget med rutinen er å eliminere unødvendige beslutninger, uten å tro på at jeg må gjøre alt helt likt hver gang for å kunne løpe bra.

13 Hva er din «guilty pleasure»?

– Jeg ser relativt sjelden på TV, men pleier å bingewatche Queer Eye når en ny sesong kommer. Ellers er jeg svak for softis og Coke Zero.

14 Største høydepunkt i livet så langt?

– Da Eva ble født.

15 Hva skal du gjøre når du blir pensjonist?

– Forhåpentligvis ha en aktiv tilværelse. Jeg skulle helst være i god nok form til at Øyvind og jeg kunne reist litt rundt til for eksempel et løp på et vakkert sted som vi har lyst å oppleve, og hvor prestasjonen blir underordnet. 

16 Beste idrettsopplevelse?

– VM halvmaraton i København i 2014 (1.10.10 og første amerikaner). Ikke bare var det et fantastisk løp for meg, men både Øyvind og treneren min, Knut Kvalheim, var der, noe som sjelden var praktisk mulig ved løp i utlandet.

17 Favorittøkt?

– Intervaller på ca. 1500 m med korte pauser. Har mange gode minner fra øktene i Frognerparken med Tjalve fra 2006 til 2009.

18 Beste motivasjonstips? 

– Et sitat jeg hørte fra Francis Larrieu-Smith (tidligere amerikansk mellomdistansestjerne): «Be patient, believe in yourself, and don’t expect too much too soon.»

19 Drømmeferie? 

– Colorado – til Vail Valley ca. 2500 moh.

20 Hva inspirer/motiverer deg i treningshverdagen?

– Den neste konkurransen.

21 Foretrukket måltid før kvalitetsøkt/konkurranse? 

– Brødskiver og kaffe. Spiste faktisk litt gammalost fra Vik på brødskiven før Oslo Maraton i år. 

22 Tips til a) film, b) dokumentar og c) bok?

a) Jeg ser ikke på mye film, men hører heller en del på podcaster. Av enkeltepisoder, kan jeg anbefale Episode 607 av «The Tim Ferriss Show»: intervju med Luis von Ahn, CEO i Duolingo; Episode 78 av «The Drive, with Peter Attia»: intervju med kunstskøyteløper Sasha Cohen og Episode 22 av «People I Mostly Admire»: intervju med Sal Khan, CEO i Khan Academy.  

b) Spirit of the Marathon – følger flere løpere (inkludert Deena Kastor) i deres forberedelser til Chicago Marathon i 2005.

c) «Dataclysm» av Christian Ruddart – handler om forfatterens analyse av store datamengder fra en dating-nettside for å kunne avsløre hvordan vi egentlig tenker. Morsom og tankevekkende bok. Ellers blir det mye «Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?» av Bill Martin, Jr. og Eric Carle, som Eva vil lese om igjen og om igjen.

Foto: Bjørn Johannessen

Annie Golden Bersagel

Alder: 39 år
Øvelse: Langdistanseløping – på vei, bane og i motbakke
Klubb: IK Tjalve
Yrke/studier: Porteføljeforvalter ESG i Folketrygdfondet
Sivilstatus: Gift med Øyvind Heiberg Sundby, en datter
Perser: 4.23,44 på 1500 m, 9.10,56 på 3000 m, 15.46,16 på 5000 m, 32.38,85 på 10 000 m, 1.10.10 på halvmaraton og 2.28.29 på maraton
© Alle rettigheter. Kondis 

Til toppen