Kondis tester

Asics Gel Kayano leverer stødig i sin 29. utgave

Asics er i motsetning til en del andre skoleverandører trofast mot sine egne modeller. I stedet for å komme med stadig nye modeller med nye navn, oppgraderes de etablerte modellene år for år. Asics klassiske mengdesko, Gel Kayano, er nå kommet i sin 29. versjon, og sjøl om det har skjedd en merkbar utvikling, er det mye som ligner på den Kayano-skoen jeg løp med for over 25 år siden. 
Av Runar Gilberg
Første og siste modell: Det har vært en viss utvikling fra Asics Gel Kayano nr. 1 (til venstre) til nr. 29, og i det store og hele har utviklingen vært til det bedre. (Foto: Asics)

Asics Gel Kayano er verken lett eller rask. I min størrelse (12,5 US) veier den 366 gram, og den kan ikke konkurrere med de beste karbonskoa på verken vekt eller fart. Gel Kayano er ikke en sko du tar på deg når du skal suse gjennom perse- og rekordløp der best mulig sluttid er omtrent eneste kriterium for skovalget. 

Tvert imot, Gel Kayano er laga for de turene der det er viktigere å løpe enn å løpe fort. Den er en hverdagssko, en traust sliter, og kan også være et godt alternativ for de som vil ha en sko som tåler mange mil. Uten å ha brukte Gel Kayano 29 verken mye eller lenge, kan jeg likevel si at den oser av soliditet og varighet. Yttersålen er riktignok ikke heldekkende, men har rikelig med sliteflater, som tåler både asfalt, grus og turer ut i terrenget. 

Mindre konkurranse

Forrige gang jeg løp i Gel Kayano var midt på 1990-tallet, ikke så lenge etter at førsteutgaven kom i 1993. De var like stødige og solide da som nå, men den gangen hadde de mindre konkurranse da det ikke fantes sko som både hadde god demping og samtidig var lette og raske. Konkurranseskoene på 90-tallet var lette fordi de var tynne og minimalistiske. 

Slik sett er markedet for en tradisjonell mengdesko som Gel Kayano blitt mindre enn det en gang var. Og kanskje er det noe av grunnen til at den siste utgaven av Gel Kayano i noen grad har nærma seg karbonskoene i utforming. 29-er’n er den letteste Kayano-skoen i rekka, og den er også mer bua i sålen slik at en kan rulle over slik en gjerne gjør i karbonskoa. Dermed blir det lettere å øke farten også i Gel Kayano.

Den har imidlertid ikke den samme mjukheten og spensten i mellomsålen som de raskeste skoene. For en som har løpt mye i Hoka og Nike de seinere åra, oppleves dempinga som fast, på grensa til hard, og fremdeles ganske likt det jeg minnes fra turer i Asics-skoene for 20-30 år siden. 

Overdelen på Gel Kayano 29 er tynn og delvis elastisk i forfoten, mens både hælkappa og tunga er godt polstra. For mine ømfintlige hæler er hælkappa for stiv og smal til å være ideell, men polstringa gjør at skoen likevel er til å løpe med. 

Undersida: Sålen på Asics Gel Kayano 29 er relativt robust og tåler en tur ut i terrenget. (Foto: Asics)

Stiv og stødig

Og det er nok de som liker denne kombinasjonen av stivhet og stødighet som vil like Gel Kayano best. Den har pronasjonsstøtte, og et dropp på 10 mm med 36,5 mm høyde i hælen og 26,5 mm i forfoten. Skoen finnes også i ekstra brei utgave for de som har behov for det. Flere løpere som også har brukt utgave 28, rapporterer at 29 er litt mindre i størrelsen. 

Sjøl om jeg må ta høyde for at minnene fra min første Gel Kayano-opplevelse for over 25 år tilbake er svekka, så vil jeg påstå at det har skjedd en positiv utvikling med flaggskipet til Asics. Den er både lettere og spenstigere, riktignok ikke på langt nær nok til å kompensere for det steget mitt har tapt av snert og framdrift, men nok til at 29-er’n kan gi meg en god løpsopplevelse. Hadde den vært mindre stiv i hælkappa ville jeg valgt den oftere, men da ville den nok også mista noe av den stødigheten som mange setter pris på. 

Kanskje kan vi håpe at alle brikker faller på plass når jubileumsvarianten, Asics Gel Kayano 30, lanseres neste høst.  

Asics Gel Kayano 29

Mellomsåletykkelse: 36,5 mm – 26,5 mm
Dropp: 10 mm
Testet størrelse: US 12,5
Vekt: 366 gram i str. US 12,5 (299 gram i str. US 9)
Veil. pris: 1999 kr
© Alle rettigheter. Kondis 

Til toppen