Kondis anmelder

Et unikt innblikk i Bjørgens gulloppskrift

Sammen med idrettsforsker Guro Strøm Solli deler Marit Bjørgen, i en helt ny bok med tittel «Marits metode – trening for mestere og mosjonister», suksessoppskriften som blant annet ga henne 8 OL-gull og 18 VM-gull. Dette har blitt en bok som er en mester verdig.
Av Bjørn Johannessen
Gulloppskriften: Idrettsforsker Guro Strøm Solli og idrettsstjerne Marit Bjørgen har skrevet bok om sistnevntes trening. «Marits metode» har blitt en fagbok verdig en olympisk mester. (Foto: Bjørn Johannessen)

I fjor høst ble historien om Marit Bjørgen med tittelen «Vinnerhjerte» utgitt, skrevet av NRK-profil Ingerid Stenvold. Dette var først og fremst en biografi om tidenes vinterolympier og i liten grad en treningsfaglig bok. 

I høst ble «treningsboka» om Marit Bjørgen lansert under tittelen «Marits metode – trening for mestere og mosjonister». Boka er skrevet i samarbeid med idrettsforsker Guro Strøm Solli som i 2020 leverte en doktorgradsavhandling nettopp om Marit Bjørgens trening. Solli hadde da blant annet hatt full tilgang til Bjørgens treningsdagbøker. 

Et glimrende samarbeid

Boka «Marits metode» er på 256 sider og er bygget opp som en veksling mellom Bjørgen som forklarer hva hun har gjort og hvordan hun gjennom sin karriere har tenkt om ulike treningsrelaterte tema, og idrettsforsker Solli som kommenterer og forklarer dette fra sitt treningsfaglige ståsted. 

Denne «stafettvekslingen» fungerer utmerket. Det er interessant å lese om Marits trening og tanker, og Solli forklarer alt på en lettfattelig måte uten å forenkle så mye at det går på bekostning av den faglige kvaliteten. 

Gjennom hele boka legges det inn små «avbrekk» i form av tabeller, grafer, faktarammer, forklaringer og bilder. Dette har blitt en fagbok som er både lettlest og interessant.

Fra start til mål

I løpet av boka er forfatterne innom alt som trengs fra start til mål for en kondisjonsutøver. Planlegging, trening (både fysisk og mentalt), forberedelser og gjennomføring av konkurranser og evaluering av resultatet. Også tema som kosthold, vekt, spiseforstyrrelser og overtrening blir tatt opp. Dessuten egne kvinnerelaterte tema som menstruasjon, graviditet og trening etter fødsel. Boka oppsummeres med råd til unge utøvere, (super) mosjonister og eliteutøvere. 

Og for de som vil dykke ned i detaljer, så får man eksempler på 20 treningsuker hentet fra Bjørgens treningsdagbøker i ulike faser av hennes idrettskarriere. 

For elite og mosjonist

Beskrivelsen av Marit Bjørgens trening er en «casestudie» av en spesifikk enkeltutøver, men Guro Strøm Solli sine forklaringer rundt de ulike temaene er i stor grad generelle og allment gyldig for kondisjonsutøvere uansett idrett, alder og nivå. Boka er derfor ikke kun en studie av Marits trening, men også en forklaring av kondisjonstrening generelt. Boka er for alle kondisjonsinteresserte, ikke kun for den skiinteresserte. 

Så vidt meg bekjent er det ganske unikt at en toppidrettsutøver deler planer, trening, treningsprinsipper og tankegang rundt trening så inngående og helt ned på detaljnivå som det Marit Bjørgen har gjort. Rett før OL i Pyeongchang i 2018, hvor Bjørgen deltok og tok fem medaljer, ble den første studien til Solli publisert. I forkant av mesterskapet kunne konkurrentene derfor i prinsippet studere hvordan Bjørgen hadde trent. 

Nå er det selvfølgelig opp til enhver å velge hvor mye eller lite man ønsker å dele med andre, men Bjørgens villige deling står i sterk kontrast til andre som holder kortene sine tett til brystet. Det skal hun ha all mulig honnør for.

En mester verdig

Nå er ikke jeg kvalifisert til å vurdere hva som kan brukes som pensum på idrettslinjer rundt om i landet, men i alle fall til selvstudium for den kondisjonsinteresserte er «Marits metode» absolutt å anbefale. 

Ikke bare får man masse kunnskap om trening og treningsrelaterte tema, men man får også en unik, dypere innsikt i en toppidrettsutøvers tankegang og idrettsliv. En innsikt i alle fall ikke jeg kan huske å ha fått fra andre toppidrettsutøvere. 

Vi skal ikke dele ut terningkast her, men boka «Marits metode» er en åtte ganger olympisk mester verdig – selv om den kunne trengt en runde til med korrekturlesing. 

Marits metode – trening for mestere og mosjonister

Forfatter: Marit Bjørgen og Guro Strøm Solli
Forlag: J. M. Stenersens Forlag
Utgivelsesår: 2022
Språk: Bokmål
Antall sider: 256
Pris: 429 kr
© Alle rettigheter. Kondis 

Til toppen