Ung-Kondis

Vebjørn Hovdejord – åpna sesongen med sub 30 på 10 km

Vebjørn Hovdejord har i flere år vært en av landets beste juniorløpere. Nå har han fylt 20, og i sitt første løp som senior klarte han målet om å løpe 10 km under 30 minutter.
Av Runar Gilberg
På rød løper: Vebjørn Hovdejord stormer mot mål med god margin til 30 minuttsgrensa i Drammen10k. (Foto: Samuel Hafsahl)

Det skjedde i Drammen10k en solfylt søndag i april. 29.42 holdt til en åttendeplass i det sterke feltet.

– Jeg hadde ikke satt meg noe plasseringsmål, men håpa på å komme under 30 minutter for første gang, og siden jeg klarte det, er jeg fornøyd, forteller Vebjørn Hovdejord til Kondis da vi slår av en prat ei drøy uke seinere.

For mange ble Vebjørn kjent da han ofra sitt eget løp under EM terrengløp i desember i fjor for å hjelpe lagkamerat Abdullahi Dahir Rabi som hadde segna om i løypa.

– For meg var det riktig å gjøre det, og jeg angrer på ingen måte. Samtidig håper jeg på at jeg også blir kjent for å løpe fort, ikke bare at jeg stopper opp og hjelper folk, smiler han.

Hinder som spesialøvelse

20-åringen som bor i Heddal og studerer på halvtid i Bø, har i flere år vært blant landets aller beste juniorløpere. I fjor tok han sølv i juniorklassen i både NM og nordisk mesterskap i terrengløp, og i hoved-NM ble det bronsemedalje på spesialøvelsen 3000 m hinder. Resultatet på 10 kilometeren i Drammen var en fin bekreftelse på at vintertreninga har gitt han god utholdenhet.

– Forhåpentligvis vil formen bli enda bedre når jeg får trent mer fart utover våren. Det er ikke så lenge til mai og starten på banesesongen, sier løperen som helt fram til januar i år også var skiløper.

– Ja, jeg satsa ca. like mye på langrenn og løping fram til årsskiftet, men av ulike grunner, blant annet fordi skigåinga tok så mye tid, bestemte jeg meg for å legge opp som langrennsløper.

Da hadde han holdt på som langrennsløper i over ti år. Løping begynte han med i tillegg noen år seinere da han oppdaga at han løp lett og fort på langrennstreningene.

– Jeg gjorde det også bra i et lokalt løp, og de siste seks-sju åra er det blitt gradvis mer løping. Først med kortere distanser som 800 og 1500 m og etter hvert på langdistanse.

OL-drøm

Hovedmålet hans for denne sesongen er å komme til finalen på nettopp 3000 m hinder i U23-EM. Med 8.55,97 som pers har han allerede klart kvalifiseringingskravet på 9 blank. Men han håper også å kunne være med på 5000 m.

– Da må jeg perse en god del og løpe under 13.58, men siden det er to år siden jeg satte 5000 m-persen, tror jeg det skal gå, forteller Vebjørn som også har et langsiktig mål.

– Det er å bli tatt ut på 3000 m hinder til OL i Los Angelos i 2028.

For å nå disse ambisiøse måla trener han mye og grundig.

– Vanligvis blir det mellom 150 og 165 km med løping i uka. Etter at jeg la opp som skiløper, går jeg stort sett bare på ski dersom jeg er skada.

Store intervalløkter

Så å si all treninga gjør han unna alene.

– Ja, det er egentlig bare på samlinger med U23-landslaget at jeg trener med andre. Det er ikke noen på mitt eget nivå i området der jeg bor, forteller Vebjørn som er sin egen trener, men som har flere andre som han samtaler med om treninga.

– I forhold til en del andre så har jeg en større andel av den totale mengden på intervalldagene og mindre mengde på de rolige dagene, forteller Vebjørn som kan ha doble terskeløkter med til sammen opp mot 25 km med kvalitet. Vanligvis har han også ei ukentlig økt i konkurransefart for 5000 m.

Med studier, jobb og så mye trening blir det ikke tid til så mye annet, men Vebjørn liker å gå på jakt og ellers pusle med ting heime på gården.

– Hva er det du liker best med å løpe?

– Å få framgang – se at jeg tar noen sekunder. Det trenger ikke bare å være i konkurranser, men også på trening. At jeg får til ei bra økt. Å klare å gjennomføre det jeg har satt opp i treningsplanen gir en god følelse.

Sier Snøgg-løper Vebjørn Hovdejord som er både snøgg og seig – og ikke minst spenstig når det står et hinder på tvers. 

Eksempel på treningsuke i april

Mandag
Økt 1: 10 km rolig løp + beinstyrke
Økt 2: 8-10 km rolig løp + hekkeøvelser med tanke på hinder + hurtighet i piggsko

Tirsdag
Økt 1: 6-7 x 2 km lav / middels terskel, pause 1-1,5 min
Økt 2: 25 x 400 m terskel / høy terskel, pause 30-40 sek

Onsdag
Økt 1: 10 km rolig løp
Økt 2: 8 km rolig løp + mage- og ryggstyrke

Torsdag
Økt 1: 12 x 1 km, pause 1 min
Økt 2: 20 x 500 m, pause 40-50 sek

Fredag
Økt 1: 10 km rolig løp + beinstyrke
Økt 2: 8-10 km løp + hekkeøvelser med tanke på hinder + hurtighet i piggsko

Lørdag
Økt 1: 15 x 400 m i 5000 m-fart, pause 200 m jogg (ca. 1 min). Dersom det føles lett å løpe 400 m i denne farten, kan draga forlenges til 500 eller 600 m.
Økt 2: 2 x 3 km under terskel

Søndag
15 km rolig løp + mage-, rygg- og beinstyrke


6 favoritter

Musikk: Noe med litt trøkk i, som stenger ut alt annet
Mat: Pinnekjøtt
Drikke: Vatn
Fag: Gym og historie
Idrettsutøver: Det er flere som inspirerer, som Sondre Nordstad Moen og
Ingebrigtsen-gutta
Treningsøkt: En som blir godt gjennomført


Foto: Arne Dag Myking

Vebjørn Hovdejord

Alder: 20 år
Bosted: Heddal
Yrke/studier: Studerer idrett, trening og ledelse på halvtid ved USN i Bø og jobber deltid som administrativ leder i Heddal IL
Klubb: Snøgg Friidrett
Trener: Sin egen
Idretter: Løping
Perser: 8.55,97 på 3000 m hinder (2022), 8.16,58 på 3000 m (2021), 5000 m 14.22,26 (2021), 29.42 på 10 km (2023) og 1.07.38 på halvmaraton (2022)
Meritter: Løp: Bronse 3000 m hinder senior-NM (2022), 2 gull 3000 m hinder (2021 og 2022) og 1 gull 5000 m (2021) junior-NM, sølv nordisk terreng (2022) og NM terreng (2022) pluss mange UM-medaljer. Langrenn: Flere pallplasser fra norgescupen for junior
© Alle rettigheter. Kondis 

Til toppen