Leder


Kjære medlem!

Nok et nytt nummer av Kondis ligger nå godt i hendene dine. Jeg håper også innholdet kan fenge. Det er jo gjerne sånn det helst bør være, og min leder er nok i den sammenhengen det minst viktige.  

Men er ting er vi nok alle enige om – nemlig at bevegelse er viktig, og at det er noe som vi alle har godt av, uansett om det handler om å vinne OL gull eller bare føle seg bedre.

Forebygging

Jeg har også innsett og erfart at selv om løping er det enkleste du kan gjøre, så kan det være ganske lurt å sørge for at kroppen er rustet til å løpe. Dette kan ofte fikses gjennom alternativ trening og ikke minst ved å ha et fornuftig forhold mellom trening og restitusjon. For det er rart med det, så lenge ting går ok og beina fungerer, så tenker vi kanskje mindre på å forebygge med styrketrening, hvile og nok og variert mat.

Selv har jeg slurvet kraftig her og sagt noe sånt som at «jeg skal jo ikke bli stor, så hvorfor trene styrke?» Sakte, men sikkert så har den holdningen tatt meg igjen og sagt «æddabædda». Alder er sikkert en parameter også, særlig hvis en glemmer å se hvilken dato som står i passet. 

Dermed ikke sagt at vi skal sette begrensninger på oss selv på grunn av alder, og det er supert at vi selv i voksen alder kan utfolde oss som tidligere. Jeg husker jo tilbake da jeg selv var yngre, at folk som hadde rundet 40, så gamle ut – og oppførte seg deretter. Sånn sett har verden blitt bedre – heldigvis!

Men – det blir med alder enda viktigere å ta noen forholdsregler.

Bedre livskvalitet

Vi er alle forskjellige, og vi har alle forskjellige styrker og svakheter, men kroppen eldes uansett. 

Derfor tenker jeg at det med å utfordre kroppen med styrke, mobilitet osv. er bra. Det er jo sånn at vi lever én gang, så hvorfor kaste bort verdifulle år med å ikke trene variert, ha det moro og rett og slett ha bedre livskvalitet lenger. 

Min kropp er sliten fordi jeg har utsatt den for mye, ikke tatt hensyn og på mange måter gjort ting feil. Mye har jeg rettet på underveis, og mye har jeg fått erfare «the hard way».

Det fine er at kropp er en forunderlig greie, og at det aldri er for sent. Jeg tenker også, ut ifra egen erfaring, at det er motiverende å se at ting kan endres, se at jeg blir sterkere og faktisk enda mer mobil, selv om passet viser at jeg for lengste har passert de 40. 

Nye impulser

Men som med alt annet vi mennesker er gode på, så gjelder det å ikke overdrive. Gjøre ting «lagom» som svenskene sier. Tenke positivt, tenke opplevelser, få nye impulser som gjør at det å stå opp om morgenen er en glede og ikke et ork. God fysisk helse er også bra for den psykiske helsen, noe som garantert gir deg flere gode dager.

Jeg har trua på dette og tenker at jeg fortsatt skal være nysgjerrig og lære nye ting, noe som også gjør at jeg kan løpe i mange år til. For gjennom løpingen er jeg – det er viktig!


Tim Bennett
Kondis-president© Alle rettigheter. Kondis 

Til toppen