Siri Schøne Ness

En familie som løper taktfast

Siri Schøne Ness er en lidenskapelig og dyktig løpemor, som dyrker løpegleden sammen med sine tre barn
Av Andreas Grøgaard
Blomstringstid: Milla, Filip, Fredrik og Siri løper våren og sommeren blidt i møte. (Foto: Bjørn Johannessen)

Siri Schøne Ness er en hverdagshelt som løper mellom plikter, men aldri fra dem. Gleden ved fysisk aktivitet i seg selv er stor, men den blomstrer ytterligere i takt med at hun dyrker den med gode venner og sine tre barn. Fysisk aktivitet utgjør en stor og viktig del av livet. Hun er likevel påpasselig med definisjonen av sin store lidenskap.

– Det avhenger litt av hva man definerer som idrett. Jeg føler ikke at jeg driver med idrett, men det er viktig for meg å være fysisk aktiv. Jeg blir fort rastløs om jeg må sitte stille lenge. Løping betyr mye for meg og er en sosial arena hvor jeg møter mange hyggelige mennesker. Det å være med på barnas treninger og stevner er noe av det jeg liker aller best! Alle tre er ivrige løpere for IL BUL.

Nyttårsløp: Barna til Siri Schøne Ness ble tidlig glad i å være med på løpetur, og i 2018 deltok denne spreke trioen i Kondis’ Nyttårsløp som gikk fra Ullevål stadion i Oslo. (Foto: Bjørn Johannessen)

I ridestøvler

Til tross for at Siri nå presterer på et oppsiktsvekkende høyt nivå, er det først de seneste fire-fem årene løpingen har vært en fast del av hverdagen. I barne- og ungdomsårene gikk hun stort sett i ridestøvler. Siri anså dette verken som idrett eller trening, men hestesporten ga mange tunge løft og kondisjonskrevende aktivitet, samt struktur, gjennomføringsevne og dedikasjon.

– Jeg begynte på rideskole på Ekeberg da jeg var syv år. Fra tiårsalderen var jeg i stallen hver dag. I ettertid har jeg innsett at det ga både kondisjons- og styrketrening, uten at jeg tenkte over det.

De som ikke var så flinke eller komfortable på hesten, ønsket gjerne at noen skulle leie hesten mens de red. Derfor ble det etablert et tiltak for å rekruttere flere til å bistå. Leide man i fem timer, fikk man én time gratis. Dette ga Siri både innsparte midler og mye fysisk trening.

– Dette benyttet jeg meg av i stor grad. Jeg leide én til to timer hver ettermiddag, noe som i praksis var jogging med ridestøvler i tung sand. Dette gjorde jeg stort sett hver ettermiddag i fire år.

Bakgrunnen har formet henne både som privatperson og idrettsutøver. De som kjenner Siri godt, beskriver henne som dedikert, omsorgsfull og tålmodig.

Da Siri rundet fjorten år, overtok hun en hest ingen andre ville ri på. Det medførte samtidig at hun sluttet på rideskolen og begynte med sprangridning.

– Gjennom årene på ungdomsskolen og videregående var jeg grytidlig i stallen om morgenen før skolen. Så var det tilbake til stallen etter skoletid. Dette hadde jeg mye glede av frem til jeg ble 23 år og begynte på medisinstudiene. Da strakk ikke tiden til lenger.

Løp rundt Sognsvann

I disse årene løp Siri litt for seg selv, gjerne én runde eller to rundt Sognsvann, men aldri noe organisert. Hun synes det var all right, men tenkte samtidig at hun ikke var god nok for å trene med andre eller konkurrere med startnummer. Det tok mange år før hun la vekk disse tankene.

– På medisinstudiene ble jeg invitert med på laget til Holmenkollstafetten. Jeg takket nei da jeg tenkte jeg ikke var god nok. Jeg har faktisk enda ikke deltatt i denne stafetten.

I 2017 blomstret løpegleden for alvor i takt med at Siri løp flere turer med en god barndomsvenn. Hun ble oppfordret til å være med på Oslo Halvmaraton.

– Min daværende ektemann hadde deltatt på Oslo Maraton flere ganger. Selv om han løp helmaraton og jeg løp halvmaraton, var det gøy å kunne delta sammen.

Den samme høsten begynte hun i turnus på Ahus, med praksis på akuttpsykiatri. Hennes kollegaer var svært ivrige løpere, og det ble mye treningsprat i lunsjen. De organiserte fellesøkter på Bislett og ønsket gjerne at hun ble med. I 2018 debuterte Siri med intervalltrening. Det ga henne mestringsfølelse, inspirasjon, fremgang og mye sosialt samvær. Med erfaringen friskt i minne utleder Siri sine beste motivasjonstips.

– Meld deg på et løp og bli med i en løpegruppe. Det er kjempegøy å løpe sammen med andre! Det å se og høre om hva andre løpeglade mennesker får til, gir kjærkommen inspirasjon og treningsglede.

Studiene og jobben gir henne mye som løper, på samme måte som det å være i god fysisk form gjør henne bedre rustet på jobb.

– Medisinstudiene og jobben har lært meg mye om hvordan kroppen fungerer. Jeg har også begynt på en sidespesialitet i idrettsmedisin, som kommer godt med ved eventuelle vondter og skader – selv om det ikke alltid er like lett å følge de rådene man ville gitt til andre, legger hun til med et lattermildt smil.

Fin framgang: Siri Schøne Ness begynte med strukturert løpetrening forholdsvis seint, men fremdeles håper 38-åringen at det er mer å hente. (Foto: Bjørn Johannessen)

Familien samles om løpinga

I 2018 løp Siri sin første maraton, også det i Oslo. Da hadde også barna funnet interesse for idretten. Siden har det bare ballet på seg. I dag er alle barna engasjerte i friidrett, med forkjærlighet for mellom- og langdistanseløping. Det gir familien en felles plattform.

– Det er kjempegøy! Det gir meg masse å følge opp barna på friidretten. Vi finner også mye glede i å se Mesternes Mester og Diamond League sammen.

Foreløpig er Siri «best i flokken», men hun innser at barna stadig kommer nærmere. Det motiverer også eldstesønnen litt ekstra. Motivert er også moren:

– Det hadde vært gøy å løpe under 35 minutter på mila. Så får vi se om jeg kan bli enda bedre, eller om målet får være å opprettholde nivået når alderen begynner å jobbe mot meg. Jeg er nok for gammel til å få en løpekarriere, men det er gøy å se hvor god man kan bli med litt hjelp av flinke trenere. Det må da fortsatt være mulig å hente ut litt til, så målet er å bli så god som jeg kan, før alderen tar meg.

Praktisk

Idretten gir Siri også et nytelseselement i hverdagen, som frisk luft og nydelig utsikt fra Vettakollen før jobb. I helgene kan løpeturen utgjøre kvalitetstid med barna, som en forlengelse av felles frokost. Det innebærer gjerne også et innlagt bad.

NM-sølv: Sølvløpet i NM i Oslo Maraton i fjor høst troner øverst på lista over store løpsopplevelser for Siri Schøne Ness (til venstre). Gullet gikk til Annie Bersagel (midten) og bronsen til Silje Eklund. (Foto: Bjørn Johannessen)

Hun er lidenskapelig opptatt av fysisk aktivitet. Det faktum at løpingen ble den foretrukne idretten, skyldes først og fremst det rent praktiske.

– Faren min foretrekker å sykle, men da har man også risikoelementet med at man for eksempel kan punktere. Jeg kunne nok drevet med løping utelukkende som et praktisk transportmiddel. Det er heller ikke til å stikke under stol at det å være i god form gir energi til å prestere på jobb. Løpingen gir meg overskudd og glede som jeg drar fordel av gjennom arbeidsdagen. Du er nesten garantert en fin dag på jobb, hvis du har vært på Vettakollen på morgenen. Samtidig er jeg et konkurransemenneske, som synes det er artig å oppleve mestring og fremgang, og se hvor god man kan bli.

Foreløpig har løpinga gitt henne mange store idrettsopplevelser, gode prestasjoner og et par NM-medaljer. Hun er likevel ikke i tvil om hvilken opplevelse som troner øverst.

– Å ta sølvmedalje under NM på maraton i Oslo i 2022 var stort!

I skrivende stund trener Siri for NM på halvmaraton i Skien. En treningsuke varierer naturligvis med årstid og sesongfase, samt jobbsituasjon. I tabellen ser du et eksempel på en «mengdeuke» våren 2023.

Det sies at «Gud ikke kan være overalt. Derfor skapte han moren.» Siri Schøne Ness kan heller ikke være overalt, men iført løpesko har trebarnsmoren struktur, kapasitet og gjennomføringsevne nok til å balansere forpliktelser, hobbyer og barnas aktiviteter på en forbilledlig måte. Hverdagshelten utspiller rollene som konkurrent og sparringspartner for sine unge, lovende barn. Viktigst av alt er hun en ledestjerne til etterfølgelse. Man kan derfor heve over tvil at familien vil løpe i taktfast stil i mange år fremover.

Siris tips til Kondis’ lesere

Meld deg på et løp og bli med i en løpegruppe. Det er kjempegøy å løpe sammen med andre! Det å se og høre om hva andre løpeglade mennesker får til, gir kjærkommen inspirasjon og treningsglede.

En «mengdeuke» våren 2023 for Siri Schøne Ness


Noen kjappe

1. 3 «fun facts» om deg selv?
1) Jeg har et knallrosa kjøkken.
2) Jeg har traktorlappen.
3) Jeg føder raskere enn jeg løper 5 km.

2. Hvilken annen idrett/sport skulle du gjerne vært god i?
– Sprangridning og sportsdans.

3. Forbilde? 
– På jobben er det min gode kollega og mentor, Steinar Aase. Han er utrolig kunnskapsrik og alltid blid. Han har alltid tid og hjelper om det er behov. Når jeg blir overlege, håper jeg at jeg kan være som ham. Innen løping er det Grete Waitz, Ingrid Kristiansen og Karoline Bjerkeli Grøvdal.

4. Hvis du kunne invitert til en 4-stjerners middag med hvem du ville – død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
– Jeg ville invitert Rudolf Virchow som var professor i patologi i Berlin fra 1856, og regnes som grunnleggeren av moderne patologi. Grete Waitz (trenger ikke nærmere begrunnelse) og Jonas Kinge Bergland, lege og komiker som jeg også tror er glad i å trene. Sistnevnte er interessant i seg selv og kan bidra med å holde samtalen i gang.

5. Har du noen uvaner?
– Spiser altfor mye godteri.

6. Har du noen ritualer?
– Alltid hjemmelaget pizza dagen før løp.

7. Hva er din «guilty pleasure»?
– Basic Bitch.

8. Favorittøkt?
– Sosial langtur, helst med Eirik, Einar og Bendik.

9. Foretrukket måltid før kvalitetsøkt/konkurranse?
– Brødskive med gulost, eplejuice og kaffe latte.

10. Tips til film og bok?
– Film: Definetely Mayby (fra 2008). Bok: Full spredning av Nina Lykke.


Foto: Bjørn Johannessen

Siri Schøne Ness

Født: 03.07.1984
Øvelse: Langdistanseløping
Klubb: Lyn Ski og SK Vidar Lang
Trener: Andreas Grøgaard og nå også oppfølging fra Gustav Vasdal i SK Vidar Lang
Yrke/studier: Lege i spesialisering ved avd. for patologi, OUS
Tre barn: Milla 8 år, Filip 11 år og Fredrik snart 13 år.
Perser: 17.22 på 5 km, 35.51 på 10 km, 1.17.56 på halvmaraton og 2.45.47 på maraton.
© Alle rettigheter. Kondis 

Til toppen