Sentrumsløpet

En fantastisk løpsdag med klare vinnere

Oslos paradegate var igjen et vakkert skue da 7500 løpere gjennomførte Sentrumsløpet. Etter en uke med nydelig sommervær i hovedstaden var det varslet værskifte i løpet av helgen. Heldigvis havnet Sentrumsløpet på den hyggelige siden av skiftet.
Av Tom-Arild Hansen
Forventning på Karl Johan: Det varmes opp i Oslos paradegate før start. (Foto: Samuel Hafsahl)

Solen strålte fra en klar himmel hele lørdagen, og funksjonærer, løpere og tilskuere fikk akkurat den drømmedagen som man håpet på. 6283 fullførte 10 kilometeren (over 2000 flere enn i 2022) og 1112 valgte den halve distansen. Tidligere på dagen ble det også løpt Sentrumssprint, hvor det var litt mer luft mellom løperne. 4 herrer og 2 kvinner fullførte den 800 m lange sprinten.

Klar ener: Awet Kibrab la seg i tet på 10 kilometeren fra første stund. (Foto: Samuel Hafsahl)

Klare vinnere

På de to lengste distansene ble det relativt klare vinnere både på herre- og kvinnesiden.

På 10 km var det Ull/Kisa-løperen Awet Kibrab som tok hjem seieren etter å ha senket sin tid fra i fjor med hele 1 minutt og 39 sekunder. I år løp han i mål på 29.06, og var med det 1 minutt og 17 sekunder foran Vidar-løperen Sjur Krystad Prestsæter. Philip Massacand fra Gneist IL ble nummer tre med 30.43.

– Jeg er godt fornøyd. Det var fin trening, men det går ikke å løpe så fort her, sa vinner Kibrab til Kondis etter løpet.

Vinner: Maria Sagnes Wågan på vei mot seier på 10 kilometer. (Foto: Samuel Hafsahl)

Maria Sagnes Wågan fra IK Tjalve sørget for at det ble seier med god margin også i kvinneklassen. Hun løp på 34.51 og var dermed 53 sekunder foran Karoline Wisløff Rud. Sistnevnte ble nummer ti i 2022, og forbedret tiden sin i år med 1 minutt og 48 sekunder. Med andre ord peker pilene i fin retning.

På tredjeplass fulgte Røa ILs Nora Andersen. Hun lå på andreplass ved passering halvveis, 23 sekunder foran Wisløff Rud, men måtte gi tapt på andre halvdel av løpet. Allikevel var hun godt fornøyd med løpet:

– Jeg er akkurat ferdig med skisesongen, og hadde ikke satt meg noe mål om verken tid eller plassering. Jeg åpnet nok litt for hardt, men er kjempefornøyd med tredjeplassen, fortalte hun til Kondis etter sesongdebuten på asfalten.

På 5 kilometer ble det i herreklassen seier til Marius Garmann Sørli fra Ask Friidrett. Han vant med tiden 15.10 og var da 28 sekunder foran Ånung Viken fra Vollan IK. Viken hadde tidligere på dagen løpt inn til seier på den 800 meter lange Sentrumssprinten, men hadde allikevel kraft nok i muskulaturen til å vinne spurten mot SK Vidars Mathias Moen som tok tredjeplassen.

Først på 5 km: Marius Garmann Sørli vant 5 kilometeren med klar margin. (Foto: Samuel Hafsahl)

Kvinnenes vinner på 5 kilometer ble Eli Anne Dvergsdal, som mange kanskje forbinder med motbakke- og fjelløping. Fana-løperen hadde nok få problemer med motbakken opp mot Slottet, og til slutt vant hun komfortabelt på 17.13. Det var 35 sekunder raskere enn Vilde Antonsen fra SK Vidar, som løp på 17.48. En annen Vidar-løper, Madeléne Holum, løp inn til tredjeplass på 18.00.

Sentrumssprinten

Det var som nevnt noe laber deltakelse på den aller korteste distansen, men de som stilte opp, løp raskt. Ånung Viken fra Vollan IK tok seieren i herreklassen med 1.54, mens Charlotte Olszak fra Tjalve ble best av de to jentene med 2.20 som sluttid.

Sentrumsløpet gjennom over 40 år

På 1970-tallet startet det som blir sett på som den første store joggebølgen i verden. Som mye annet startet trenden i USA, med løpelegenden Frank Shorter som en viktig bidragsyter. Helt på begynnelsen av 1980-tallet hadde joggeinteressen nådd Norge, noe som ga KFUM-kameratene i Oslo lyst til å opprette et mosjonsløp midt i sentrum av byen.

Friskt driv: Eli Anne Dvergsdal løp alene i tet på 5 kilometeren. (Foto: Sylvain Cavatz)

I 1981 ble løpet arrangert for aller første gang, og dette er også det eneste året man ikke har løpt 10 kilometer. Løypa ble målt til 8,9 kilometer, og herrevinneren var Steve Ovett, den britiske mellomdistanseløperen som i 1980 løp inn til OL-gull på 800-meteren foran Sebastian Coe. I kvinneklassen vant Ingvild Lein.

På 80-tallet var det en tradisjon å invitere store internasjonale stjerner til Sentrumsløpet, og det var ingen norske menn som vant løpet før Are Nakkim gikk til topps i 1990 da han løp på 28.46. Han vant for øvrig også året etter. I kvinneklassen derimot, var det de norske kvinnene som ofte preget løpet. Ingvild Lein vant i 1981 og 1982, Ingrid Kristiansen vant i 1984 og 1987, mens Grete Waitz vant i 1985 og 1989.

I 1987 fikk vi den første versjonen av Sentrumsløpets barneløp.

Et Sentrumsløp i endring

På 90-tallet ble løypa fornyet, og både start og målgang ble lagt til Karl Johans gate, slik som det er også i dag. Etter hvert ga KFUM-kameratene seg som arrangør og overlot roret til Bislett Alliansen.

Videre utover 90-tallet var det en jevn nedgang, og i 1999 var man nær nedlegging. Bislett Alliansen ga løpet tilbake til KFUM-kameratene, som i sin tur ønsket nedleggelse. Da tok Kjell Vigestad, som den gangen var daglig leder for Kondis, affære og foreslo IL i BUL som ny arrangør. Som foreslått – så gjort.

I 2004 og 2005 ble det arrangert 5 kilometersløp i tillegg til den tradisjonelle 10 kilometeren. Deretter ble det en lang pause for denne distansen, helt til den igjen stod på programmet fra 2015.

Fra bunn til topp

Interessen for Sentrumsløpet snudde ikke umiddelbart, og i 2006 stilte kun 1324 løpere til start. Men fra 2008 begynte ting å skje. Det året økte antallet deltakere med 27 prosent fra året før, og økningen fortsatte gjennom de neste årene. I 2010 fullførte 5063 løpere 10 kilometeren. Antall fullførende økte for hvert år fram til 2015 da 8751 løpere fullførte den lengste distansen. Dette året stod også 5 kilometer på programmet for første gang, med 695 deltakere.

Etter 2-3 år med utfordrende Covid19-tiltak er Sentrumsløpet på god vei mot tidligere høyder. I år løp 6283 den lengste distansen, mens 1112 valgte halvdistansen. Allikevel er det fortsatt et stykke igjen før man når deltakerrekorden fra 1989 da 14 900 løp i mål.

4 etter 10 km i årets Sentrumsløp

Tekst og foto: Runar Gilberg

Josefine Brekke

Bosted: Oslo
Alder: 27 år
Klubb: TWR Lundmarks
Antall Sentrumsløp: 2
Tid i år: 38.02

– Hvordan var årets Sentrumsløpsopplevelse?
– Det var hardere enn jeg hadde trodd, men en fantastisk stemning i byen. Tida ble som jeg hadde forventa.
– Hva er det beste med Sentrumsløpet?
– Stemningen i byen, sol og heimebanefølelsen.
– Og det verste?
– Hvor overraskende mye oppoverbakke det er – sjøl etter Bygdøy allé.

Andreas Føllesdal

Bosted: Oslo
Alder: 65 år
Antall Sentrumsløp: 2
Tid i år: 52.11

– Hvordan var årets Sentrumsløpsopplevelse?
– Det var fantastisk vær og stemning, og det er supert å se så mange i bevegelse. Det er jo det som betyr noe – at så mange løper i lag – og ikke hvilken tid en løper på.
– Hva er det beste med Sentrumsløpet?
– Distansen. Vanligvis løper jeg halvmaraton, og da er det utrolig deilig at det er bare 3 km igjen når jeg kommer til 7 km.
– Og det verste?
– Ikke noe negativt, bortsett fra at jeg var på makspuls mot slutten. Jeg burde vært bedre trent.

Silje Victoria Guriby

Bosted: Rælingen
Alder: 45 år
Antall Sentrumsløp: 5
Tid i år: 58.39

– Hvordan var årets Sentrumsløpsopplevelse?
– Det ble en fin start på treningssesongen. Målet var under 60 minutter, og jeg er fornøyd med å ha klart det. Så blir det sikkert en litt festlig feiring med gjengen nå etterpå.
– Hva er det beste med Sentrumsløpet?
– Atmosfæren. Oslos gater. At det nesten alltid er fint vær.
– Og det verste?
– Det verste er å presse seg gjennom, og i år var det såpass varmt at det ble veldig langt til drikkestasjonen.

Nicolas Mile

Bosted: Oslo
Alder: 24 år
Klubb: Team Zürich
Antall Sentrumsløp: 1
Tid i år: 47.03

– Hvordan var årets Sentrumsløpsopplevelse?
– Fantastisk! Veldig fin atmosfære, supert publikum og flott løype.
– Hva er det beste med Sentrumsløpet?
– Løypa. Vi får sett alle «high-lightsa» i byen bortsett fra Aker Brygge.
– Og det verste?
– Det er oppoverbakkene, som er ganske brutale.
© Alle rettigheter. Kondis 

Til toppen