Skip to main content

Min økt

Ingvill Måkestad Bovim: 10 x 400 meter

Alle utøvere har en økt de gjennomfører av en spesifikk grunn – på jevnlig basis i eller utenfor sesong, eller i forkant av en konkurranse. Denne gangen skal vi se på kort-intervalløkt som mellomdistanseløperen Ingvill Måkestad Bovim har brukt i sesongoppkjøringen om våren.
Av Andreas Grøgaard
Mellomdistanse: I sin aktive karriere var 800 og 1500 m hoveddistansene til Ingvill Måkestad Bovim. Her ser vi henne under EM i Amsterdam i 2016 der hun ble nummer fire i finalen på 1500 m. (Foto: Bjørn Johannessen)

I spalten «Min økt» presenterer løperen hvorfor, hvordan, når og hvor man skal gjennomføre denne økta.

Hvorfor?

Ingvill har en «love-hate-økt» hun bruker for å forberede seg til konkurranser i sesong. Hun tar med seg økta gjennom grunntreningen om vinteren, men går gradvis ned på antall drag og samtidig gradvis opp i hastighet og intensitet.

– Hensikten er å venne seg til å tåle å løpe med høyt laktat. I vintersesongen kan det være 20 x 400 meter med kortere pause. Inn mot sesongen blir det færre drag og raskere intervaller: 10 x 400 meter med ett minutt pause.

Hvordan?

Økta skal gjennomføres med jevne drag og helst en litt raskere avslutning. Økta er veldig målbar og gir en ærlig indikasjon på hva man kan forvente i konkurranse.

– Noen ganger har jeg løpt de første fem dragene med vanlige konkurransesko og de siste fem med piggsko. Andre ganger løper jeg alle i piggsko. Gjennomsnittsfarten burde være det du kan løpe på en 1500 meter. På min beste økt har jeg snittet under 64 sekunder.

Når?

Ingvill etablerer økter med drag på 400 meter som en rutine gjennom grunntreningen, men hun anbefaler denne utgaven med ti drag og høyt laktat på våren, i forkant av sesongen.

– Dette er en konkurranseforberedende økt som krever lang restitusjonstid. Mens man kan løpe en mer kontrollert utgave ukentlig, anbefaler jeg to ukers mellomrom med denne harde utgaven. Selv har jeg aldri løpt økta mer enn tre ganger per sesong.

Hvor?

Denne økta løpes naturligvis på en friidrettsbane.

– Det er den ovale favoritten til løpere, skyter Ingvill inn med et kledelig smil.

Slik tilrettelegges det for helt kontrollerte omgivelser, noe som gjør økta sammenlignbar og enklere å intensitetsstyre. Det faktum at den også er svært krevende fysisk og mentalt, medvirker til at Ingvill har et slags «love-hate-forhold» til økta.

Ingvills 10 x 400 metersøkt gir et godt treningsutbytte i seg selv, men kan også være hensiktsmessig å gjennomføre for å få en pekepinn på hva man kan forvente i en konkurranse. Dette kan igjen legge føringer for utgangsfarten. Svarene man får kan også være viktige med tanke på å implementere justeringer i treningsplanen.

God trening! 


Foto: Bjørn Johannessen

Ingvill Måkestad Bovim

Yrke: Prosjektleder helse og ernæring for Rema 1000. Er også selvstendig næringsdrivende som forfatter, blogger, foredrags- og kursholder.
Utdannelse: Klinisk ernæringsfysiolog
Perser som aktiv baneløper: 1.59,82 på 800 m, 2.36,7 på 1000 m, 4.02,20 på 1500 m, 4.31,57 på 1 mile og 8.54,57 på 3000 m
Perser som mosjonist: 33.00 på 10 kilometer (Hytteplanmila), 1.19.11 på halvmaraton (Norgesløpet) og 2.56.58 på maraton (New York City Marathon)
Utvalgte meritter: 5 NM-gull på 800 meter, 3 NM-gull på 1500 meter og 1 NM-gull på 2 kilometer terrengløp