Skip to main content

Triatlontrening – DEL II

Klar, ferdig, triatlet

Har du lyst til å gjennomføre en triatlon kan det være greit å være forberedt på hva som venter deg. Her kommer noen tips til forberedelser før, under og etter en konkurranse. Så er det bare å gå inn på terminlisten og velge deg sommerens utfordring!
Av Per Morten Hjemgård
I gang: Triatlon kan gi både utfordringer og gleder uansett hvilket nivå en befinner seg på. (Foto: Arne Dag Myking)

I forrige nummer skrev vi om trening fram mot en triatlonkonkurranse. Her skal vi se på hvordan konkurransen foregår og komme med noen gode råd.

Vær ute i god tid før start på konkurransedagen. Kjører dere bil, så sjekk hvor dere kan parkere før dere reiser. Arrangørene pleier å være flinke til å opplyse om kollektivtransport og overnattingsmuligheter.

Startnummer, brikke og informasjon vil du få opplyst om hvor du kan hente dagene i forkant av konkurransen. Som regel er det også mulighet for å hente dette på konkurransedagen, men igjen: Vær tidlig ute – minst 1 time før start.

Skiftesonen

Når du skal inn i skiftesonen, så må du ha på deg hjelm og startnummer, og så vil teknisk personell ta en sikkerhetssjekk av utstyret ditt – at hjelmen sitter godt, at bremsene virker osv. Kommet inn i skiftesonen må du finne den plassen som er tildelt ditt startnummer. Sykkelen henger du fra deg på stativet. Legg merke til hvordan andre henger sykkelen sin på stativet. Det er meningen at den skal kunne hentes kjapt ut, i den lengderetningen du skal videre.

Og så legger du frem det du skal bruke til løping og sykling på et lite håndkle. Det skal være ryddig på din plass i skiftesonen. Er det for eksempel delt ut plastkasser til alle, så er det forventet at alt skal være oppe i kassen. Hvis ikke så kan du få en tidsstraff.

Race-brief

Før løpet vil det foregå en «race-brief». Du skal ha mottatt all informasjonen i forkant, men teknisk ansvarlig vil gå gjennom løypene og andre viktige ting å huske på med tanke på sikkerhet. Uansett hvor mye du har lest deg opp i forkant, vil det være ting du ser på en ny måte, eller kommer til å glemme når startskuddet går. Se på de rundt deg og gjør som dem.

Ca. 15 minutter før starten går, kan det være lurt å ta på seg våtdrakten. Tar du på den altfor tidlig, blir det veldig varmt og ukomfortabelt. Får du muligheten til å ta noen svømmetak før start, så benytt deg av sjansen. Om ikke for annet enn for å få kjent på temperaturen og testet brillene.

På startstreken

Når det er fem minutter igjen til start, er det på tide å gjøre seg helt klar. Alle deltagerne blir telt inn i en sone slik at arrangøren har kontroll på hvor mange som er i vannet samtidig.

Hvis du ikke skal vinne, ta et steg tilbake. Foran i feltet vil det ofte gå ganske hardt for seg med både spark og slag, så ikke vær overrasket om noen svømmer over deg!

Bakover i feltet vil utøverne finne seg bedre til rette og fokusere på egne svømmeferdigheter og egen tid. Ikke start for hardt, da blir det bare heseblesende. Finn en ok fart, og så øker du heller mot slutten.

Når du kommer opp fra vannet, har du lov til å begynne å ta av deg våtdrakten mens du løper mot skiftesonen T1. Åpne så mye du klarer og få den ned på hoftene. Når du kommer til plassen din, kan du ta av resten av våtdrakten og legge den i kassen. Ta på deg hjelm, briller, racing-belte med startnummer på ryggen, sokker og sykkelsko. Når du har fått på og med deg alt, tar du sykkelen som siste enhet og løper ut av skiftesonen. Husk at du må passere mount line før du kan sette deg på sykkelen.

Full fart på sykkel

Farten er nå vesentlig raskere enn det den var i vannet! Nå handler det om å nyte turen, disponere kreftene i bena og tenke sikkerhet. Pass på å få i deg næring underveis, spesielt drikke er viktig. Om det er mulig, så ta med deg to flasker og kanskje en gel eller energibar som du kan teipe til rammen på sykkelen.

Når du nærmer deg skiftesonen igjen, så husk at du skal av sykkelen før dis-mount line. Løp inn i skiftesonen og hekt sykkelen på stativet før du tar av deg hjelmen og bytter til løpesko. Racingbeltet snur du slik at startnummeret kommer frem på magen idet du løper ut av skiftesonen T2. Nå er det bare løpedistansen igjen.

Løp i mål

Også her handler det om å disponere kreftene riktig. Har du tatt i litt for hardt på syklingen, kan bena føles veldig vonde når du starter på løpingen, men det går over! Finn en fart hvor du har smilepuls, og så øker du når du føler at du har kontroll.

Få ut potensialet ditt før du kommer til mål. Det betyr ikke at det er de siste 100 meterne du skal løpe fortest! Løp i godt tempo, og nyt heiaropene fra publikum. Strekk hendene i været idet du passerer målstreken.

Gratulerer du er nå en triatlet!

Veien hjem

Når alt er pakket sammen og du er på vei hjem, kan du fortsatt kjenne på den gode følelsen av å ha mestret tre elementer etter hverandre. Oppe i hodet foregår løpet i reprise, og du tenker på steder hvor du kunne ha disponert kreftene annerledes, eller du kjenner på den gode følelse av å ha gitt alt. Et tips kan være å skrive ned din opplevelse av løpet – en race-rapport – så kan du med letthet hente frem minnene og mestringsfølelsen igjen senere.

Huskeliste før en triatlon

Til skiftesonen

Startkit – fra arrangøren

Håndkle til å legge på plassen din eller i kassen

En bag med tørre klær

Pulsklokke/pulsbelte – ikke nødvendig, arrangøren tar tiden

Svømming

Våtdrakt

Vaselin – benyttes på steder med friksjon og for at drakten skal komme fort av.

Svømmehette – en slik får man stort sett på konkurransen, men ta med egen også

Ørepropper – enkelte bruker dette for å redusere «svimmelhet» når de crawler

Neseklype hvis du ønsker å benytte det

Svømmebriller – gjerne et par i reserve også

Triatlondrakt – eller svømmebukse hvis du skal skifte før syklingen.

Sykling

Sykkel – alle typer sykler kan benyttes, men en landeveissykkel er å anbefale.

Hjelm

Briller – det er mye insekter i luften når det går fort

Sykkelsko

Sokker hvis du bruker det

Drikkeflaske(r) på sykkel

Sykkeljakke hvis det er kjølig

Reperasjonskit – en slange eller lappesaker, skum eller pumpe

Ernæringbarer eller gel i lommer eller festet på sykkelen med teip

Racingbelte – eller sikkerhetsnåler

Løping

Løpesko

Sokker hvis du ikke har det fra syklingen

Caps eller tilsvarende hvis det er varmt

Ordliste

T1 – skiftesone fra svøm til sykkel

T2 – skiftesone fra sykkel til løp

Tempobøyler (tri-bars) – to bøyler til å montere foran på en landeveissykkel slik at man får samme aerodynamiske sittestilling som på en temposykkel

Temposykkel – triatlonsykkel med bøyler isteden for bukkestyre for optimal aerodynamisk sittestilling

Landeveissykkel – det vi kaller racersykkel med vanlig bukkestyre

Drafting – det vil si at det er lov å ligge på hjul / i dragsuget fra andre syklister

Non-drafting – det betyr at det må være et visst antall meter mellom hver utøver, f.eks. 10 meter

«Age-grouper» – en mosjonist som konkurrerer i ulike aldersklasser med 5-årsintervaller

Mount line – en linje/merke du må løpe forbi med sykkelen før du kan sette deg på den ut fra T1

Dis-mount line – en linje/merke hvor du må stige av sykkelen før du løper inn i T2

DNS/DNF – sees på resultatlister: Did Not Start – Did Not Finish

Timing Chip – tidtakerbrikke som festes til foten

Trisuit (triatlondrakt) – konkurransedrakt som kan benyttes i alle øvelsene / hele konkurransen

Terminliste – oversikt over alle konkurransene som arrangeres

Racebelt – belte til å ha rundt livet som du kan feste startnummer på.

Startbrikke (bib) – en liten brikke som festes over foten for er tidstagningsenheten

Race Brief – obligatorisk informasjon i forkant av en konkurranse. Helst på konkurransedagen.

Race rapport – en beskrivelse av hvordan et løp ble gjennomført

Ironman – et varemerke / kommersielt konsept. Finnes i fulldistanse og Ironman 70.3 som er halvdistanse. 140.6 og 70.3 indikerer lengden samlet for alle distansene målt i engelske miles.

Norseman – norsk fulldistansekonkurranse som av mange regnes for å være verdens tøffeste triatlon.


Noen innspill fra erfarne triatleter

 

Arild Tveiten – sportsjef Norges Triatlonforbund

Foto: Arne Dag Myking

– Hvor kjørte du din første triatlon, og når? 

– Jeg kjørte min første triatlon i Kristiansand i 1987, og konkurransen var den lokale Ræge Triatlon.

– Hvor godt forberedt var du til konkurransen?

– Jeg var sånn passe forberedt til konkurransen da jeg hadde kjøpt meg en billig brukt racer, og jeg hadde brukt sommerferien til å løpe og sykle en del til konkurransen som gikk i august. Svømme kunne jeg, så det brukte jeg ikke noe tid på.

– Var det noe som eventuelt gikk feil? Noe du ville gjort annerledes?

– Jeg kunne nok disponert løpet litt bedre. Jeg ledet jo etter svømmingen og kjørte på alt jeg kunne for å lede lengst mulig under selve konkurransen. Og det holdt fint ganske langt ut på sykkeletappen. Jeg hadde ikke noe særlig peiling på ernæring så jeg baserte meg på vann på selve konkurransen som jeg tror jeg brukte litt under 2 timer på. Så det ble jo tungt på slutten.

Solveig Løvseth – landslagsutøver

Foto: Arne Dag Myking

– Hvor kjørte du din første triatlon, og når? 

Min første triatlon var BøSprinten Triatlon i Bø i Telemark i 2015. Det var en sprintdistanse med innendørs svømming i basseng og så jaktstart på sykkel- og løpedelen.

– Hvor godt forberedt var du til konkurransen?

– Jeg hadde en svømmebakgrunn fra tidligere, og jeg husker at jeg hadde lånt meg en landeveissykkel som jeg hadde trent litt på et par uker i forkant. Bortsett fra dette hadde jeg veldig liten erfaring med sykling og løping.

– Var det noe som eventuelt gikk feil? Noe du ville gjort annerledes?

– Det er helt sikkert mye jeg kunne gjort annerledes, for jeg var definitivt ikke så rutinert, men det begynner å bli så mange år siden at jeg ikke kommer på noe konkret. Jeg husker faktisk at jeg vant denne konkurransen, så jeg var egentlig bare veldig fornøyd og overrasket over det.

Vetle Thorn – landslagsutøver

Foto: Arne Dag Myking

– Hvor kjørte du din første triatlon, og når? 

Første triatlon jeg kjørte var ungdomsmesterskapet i Strandebarm i 2012. Supersprint-distanse med innendørs svøm. 

– Hvor godt forberedt var du til konkurransen?

– Jeg drev med sykling og friidrett fra før og hadde deltatt på noen svømmekurs gjennom sykkelklubben. 

– Var det noe som eventuelt gikk feil? Noe du ville gjort annerledes?

– Jeg var ganske ivrig etter syklingen og begynte å tråkke ut av sykkelskoene på sykkel selv om jeg aldri hadde prøvd det tidligere. Jeg klarte kun å tråkke ut av den ene, så jeg løp inn i T2 med en fot barbeint og en fot med sykkelskoen på.

 

Om artikkelforfatteren

Per Morten Hjemgård (54 år) er en ivrig triatlet som har fullført både Ironman og kortere triatlonkonkurranser. Han er medlem i Sportsklubben Rye og har tidligere jobbet som markedsansvarlig i Norges triatlonforbund. Hjemgård har ved flere anledninger skrevet om triatlonlivets gleder for Kondis. (Foto: privat)